Ελλάδα

Ινστιτούτο Παστέρ κορωνοϊός τεστ: Έως 500 έλεγχοι κάθε μέρα

Ινστιτούτο Παστέρ κορωνοϊός τεστ: Την ανάγκη διενέργειας τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό επεσήμανε ο διευθυντής Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής,

Ινστιτούτο Παστέρ κορωνοϊός τεστ: Αισιόδοξος για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής. «Η χώρα μας πήρε έγκαιρα μέτρα για την πανδημία και θα έλεγα με μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τον αριθμό των περιστατικών που έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό και από τον αριθμό των θανάτων που παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση και με άλλες χώρες που είναι ενδεχομένως και πιο προηγμένες υγειονομικά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Ικανοποιημένος δήλωσε και για το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ εκτίμησε ότι σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

«Ενδεχομένως να βοηθήσει πολύ σ’ αυτό και η έλευση του καλοκαιριού με την άνοδο της θερμοκρασίας, δεδομένου ότι ο ιός, όπως και όλοι οι αναπνευστικοί ιοί, τουλάχιστον έχουν μια ύφεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Και πρόσθεσε: «Αυτό θα μας δώσει μια ανάσα και τον καιρό να δούμε μήπως υπάρχουν ακόμα καλύτερες θεραπείες και μήπως το φθινόπωρο έχουμε ένα εμβόλιο που θα εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου».

Ο κ. Μεντής, παράλληλα, έδωσε απαντήσεις και για τον αριθμό των ημερήσιων τεστ ελέγχου, διευκρινίζοντας ότι καθημερινά το Ινστιτούτο Παστέρ διενεργεί έλεγχο σε 300 έως 500 δείγματα. «Υπάρχει πίεση αλλά μέχρι στιγμής καταφέρνουμε να εξυπηρετήσουμε όλες τις ανάγκες των δειγμάτων που έρχονται είτε από νοσοκομεία είτε από κρουαζιερόπλοια που έχουν πρόβλημα ή δομές φιλοξενίας μεταναστών»

Ερωτηθείς για τα γρήγορα τεστ, εξήγησε ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα μοριακά τεστ, τα οποία και προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Τα γρήγορα τεστ έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι τα αποτελέσματα τους εκδίδονται πολύ σύντομα από τη στιγμή που λαμβάνεται το δείγμα. Όμως δεν έχουν την αξιοπιστία που έχουν τα μοριακά, τα οποία γίνονται όχι μόνο στο Παστέρ αλλά και σε άλλα εργαστήρια αναφοράς». Ενδεχομένως, συνέχισε ο κ. Μεντής, «ένα αξιόπιστο γρήγορο τεστ, το οποίο θα ελέγχει αντισώματα, θα ήταν χρήσιμο για να δούμε ποια είναι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό.

Εάν γίνει σε μεγάλο αριθμό πολιτών θα μπορέσουμε να δούμε πόσοι έχουν αντισώματα, πόσοι ήρθαν δηλαδή κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Η πληροφορία αυτή θα είναι πολύτιμη ειδικά αν γίνει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να μπορέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες να καθορίσουν τη στρατηγική έναντι του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα».

Εξέφρασε πάντως, την πεποίθηση ότι θα «πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στον πληθυσμό για να μπορέσουμε πρώτον να δούμε αυτούς που έχουν τον ιό – μερικές φορές χωρίς να το γνωρίζουν – και δεύτερον να δούμε συνολικά ποια είναι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό» Στο ζήτημα των τεστ έχει αναφερθεί και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει προκρίνει – σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία – τη χρήση μοριακών τεστ, και όχι των τεστ αντισωμάτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν πλασματικά αποτελέσματα, δεδομένης της ύπαρξης και παλαιότερων τύπου κορωνοϊών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο