Κόσμος

Ευρωπαϊκή Ένωση – κορωνοϊός: 10 μέτρα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων σε υγεία και οικονομία

Ευρωπαϊκή Ένωση – κορωνοϊός: 10 μέτρα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων σε υγεία και οικονομία
Ευρωπαϊκή Ένωση - κορωνοϊός: Δέκα μέτρα έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε υγεία και οικονομία.

Ευρωπαϊκή Ένωση – κορωνοϊός:  Ο περιορισμός των ταξιδιών, η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια κοινού ιατρικού εξοπλισμού και για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών καθώς και η χρηματοδότηση των ερευνών για την εξεύρεση θεραπείας στη νόσο COVID-19 είναι κάποια από τα μέτρων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του ιού.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, η Ένωση αναδιαμορφώνει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, διευρύνει το πεδίο δράσης του Ταμείου Αλληλεγγύης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την αγορά δημοσίου χρέους ύψους 750 δις ευρώ, η Επιτροπή εξήγγειλε την πρωτοβουλία SURE ύψους 100 δις ευρώ για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας και χαλαρώνοντας τους κανονισμούς για τις αεροπορικές εταιρίες τους επιτρέπει να προσαρμοστούν στην περιορισμένη ζήτηση.

Τέλος, η Ένωση έκανε έκκληση στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες Netflix, το Facebook και το YouTube να συμβάλουν ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του διαδικτύου, δεδομένης της μεγάλης χρήσης που γίνεται και για δουλειά και για ψυχαγωγία λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι. Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως τα κωδικοποιεί με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

1. Επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού

Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής, η ΕΕ έχει κλείσει τα εξωτερικά της σύνορα για ταξίδια που δεν είναι σημαντικά, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα βασικά αγαθά συνεχίζουν να διακινούνται, μέσω της εισαγωγής πράσινων λωρίδων. Ακόμη, προβλέπονται πρόσθετοι πόροι για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, το οποίο παρέχει άμεσες αξιολογήσεις κινδύνου και επιδημιολογικές ενημερώσεις σχετικά με την έξαρση του ιού.

2. Παροχή ιατρικού εξοπλισμού

Οι χώρες της ΕΕ έχουν γρήγορη πρόσβαση στο πρώτο απόθεμα RescEU του ιατρικού εξοπλισμού, όπως οι αεραγωγοί και οι προστατευτικές μάσκες, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, η ΕΕ δημιούργησε ένα τεράστιο διεθνή διαγωνισμό, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να κάνουν κοινές προσφορές για την αγορά εξοπλισμού και φαρμάκων.

3. Προώθηση της έρευνας

Το ερευνητικό πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” της ΕΕ χρηματοδοτεί 18 ερευνητικά έργα και 140 ομάδες σε όλη την Ευρώπη για να βοηθήσει στην ταχεία ανεύρεση εμβολίου κατά του COVID-19. Στόχος είναι να βελτιωθεί η διάγνωση, η ετοιμότητα, η κλινική διαχείριση και η θεραπεία.

4. Διασφάλιση της ανάκαμψης της ΕΕ

Για να βοηθήσει την ΕΕ να ανακάμψει οικονομικά και κοινωνικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νέα πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό (2021-2027), ο οποίος θα περιλαμβάνει ένα πακέτο κινήτρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την τελευταία λέξη σχετικά με την πρόταση.

5. Επαναπατρισμός των πολιτών της ΕΕ

Περισσότεροι από 10.000 Ευρωπαίοι από όλο τον κόσμο επαναπατρίστηκαν με το ξέσπασμα του ιού, χάρη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

6. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε νέους κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να ζητούν χρηματική βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Με το νέο διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του ταμείου, θα διατεθούν στα κράτη- μέλη φέτος έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

7. Υποστήριξη της οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και 120 δισεκατομμύρια ευρώ για ποσοτική χαλάρωση και 20 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές χρεών. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για την διάθεση 37 δις ευρώ από τα υπάρχοντα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στις χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού και για να υποστηρίξουν την υγειονομική περίθαλψη, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

8. Προστασία θέσεων εργασίας

Για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τη δουλειά τους, όταν οι εταιρείες παύουν τις εργασίες τους εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, η Επιτροπή πρότεινε την έννοια της βραχυπρόθεσμης υπό το κράτος στήριξης της εργασίας (SURE).

9. Προστασία του Διαδικτύου

Με εκατομμύρια ανθρώπους αναγκασμένους να παραμείνουν στο σπίτι, η ΕΕ ζήτησε από το Netflix, το Facebook και το YouTube να μειώσουν την ποιότητα ροής για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του διαδικτύου. Αυτό επιτρέπει σε όλους να χρησιμοποιούν το Internet, είτε για δουλειά είτε για αναψυχή.

10. Προστασία του περιβάλλοντος και των αεροπορικών εταιρειών

Το Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει προσωρινά τις “πτήσεις φαντάσματα”. Mε την παύση του κανόνα που υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις απογείωσης και προσγείωσης τις επόμενες σεζόν, η ΕΕ καταργεί τις περιττές εκπομπές και βοηθά τις αεροπορικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη χαμηλότερη ζήτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments