Πολιτική

Ευάγγελος Βενιζέλος: H πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία

Ευάγγελος Βενιζέλος: H πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία
Ευάγγελος Βενιζέλος: Η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαμορφώσει με ιδιαίτερο τρόπο την πολιτική σκηνή στην Ευρώπη σύμφωνα με τον πρώην υπουργό.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είμαστε σε μια εποχή που η πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία. Όλοι προσβλέπουν στο εθνικό κράτος και δευτερευόντως στην ΕΕ για να καλυφθούν τα προβλήματα της αγοράς», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε εκδήλωση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Κύκλου Ιδεών, με θέμα η « Πανδημία και η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία». Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «δεν θα είμαστε στην ίδια αφετηρία όταν μπήκαμε στην κρίση, ούτε όταν θα βγούμε» ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αγγίξει και το 35%, με το Μεξικό να ακολουθεί. Σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να συγκροτήσει μια μεγάλη οικονομική δύναμη πυρός, εντούτοις η πολιτική αντιμετώπιση» της πανδημίας περνά μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Εκ των συνομιλητών ήταν ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος μίλησε για καθήλωση της ζήτησης σε ποσοστά ανήκουστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Ανέφερε ότι η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε οικονομική κρίση και -σε κάθε περίπτωση- δυτικές χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να μετράνε πτώματα με ευρώ» και τόνισε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πάρα πολύ μεγάλες. Προσδιόρισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους την καθίζηση του ΑΕΠ «να ξεπερνά το 20%, ίσως και παραπάνω». Ο κ.Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση “απείρως καλύτερα και γι᾽ αυτό έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε” και σημείωσε πως σιγά σιγά φαίνεται το τέλος της κρίσης.«Η επάρκεια είναι πλήρης σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στη βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό για τελείως εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε ο κ Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ακόμη πως η επόμενη ημέρα ίσως επιφυλάσσει κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις διότι «είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως που αυτό το χρήμα όταν περάσουμε τον πάτο της κρίσης θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία και θα ωφελήσει την οικονομία το κράτος και τις επιχειρήσεις». Ο καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής εκτίμησε οτι «οι διεθνείς συνδέσεις έχουν αρχίσει να αποσυναρμολογούνται η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη και οδηγεί σε από-παγκοσμιοποίηση». Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ,Γιάννης Ρέτσος, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το εθνικό τουριστικό brand της Ελλάδας , που αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη αν και εκτίμησε ότι ο τουριστικός κλάδος άμεσα θα χρειαστεί 1,5-2 δις ευρώ, για να επανεκκινήσει.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank λέγοντας πως πρόκειται για τη πιο σοβαρή κρίση μετά το 1929 αφού «για πρώτη φορά έχουμε ένα πλήρες lockdown της παγκόσμιας οικονομίας».Ο κ. Καραβίας προσδιόρισε τρείς παράγοντες ευοίωνων προοπτικών την επόμενη ημέρα. Όπως είπε η Ελλάδα κερδίζει τις εντυπώσεις διεθνώς σε υγειονομικό επίπεδο και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία αύριο, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες ανάγκες αναχρηματόδοτησης του χρέους και το τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο σε σχέση με το 2008.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments