Άποψη

Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα

Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα
Με άρθρο του στο pagenews.gr ο Γιάννης Αντύπας αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά θέματα και συγκεκριμένα σχολιάζει πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να καταλάβει ότι «οι χώρες δεν είναι αδύναμα παιδιά να τα τρομάζει το πιο ψηλό παιδάκι, τα έθνη δεν είναι μόνο αριθμοί και έκταση».

«Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα λίγο να ξανασάνω

να χαιρετίσω τα βουνά και τις κοντοραχούλες

ν’ αφήσω διάτα στα παιδιά»…

Στα χρόνια τα δικά μας θα μπορούσαμε να συμβουλέψουμε τον Ταγίπ Ερντογάν να κρατήσει λίγο τις μηχανές των F-16. Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος παίζει για μία ακόμη φορά με τη φωτιά στο Αιγαίο. Δεν είναι μονάχα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, είναι και η συγκέντρωση μεταναστών στα τουρκικά παράλια της Μικράς Ασίας. Για το αν έχουν κορωνοϊό αυτοί οι άνθρωποι δε μπορώ να μιλήσω. Αλλά η πρόθεση των αρχών της γειτονικής χώρας να ανοίξουν ξανά τους κρουνούς των ροών είναι σαφής. Όπως είναι ξεκάθαρη και η συνέχιση της πολιτικής εντάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Φοβάμαι πως η τουρκική ελίτ αδυνατεί να δει την επόμενη μέρα. Αδυνατεί να καταλάβει πως ο κόσμος αλλάζει. Όσοι πίστευαν ότι θα γίνουν περιφερειακοί αστυνόμοι ή υπερδυνάμεις θα πρέπει να ξαναδούν τους σχεδιασμούς τους. Τους βλέπουν ήδη οι πραγματικές υπερδυνάμεις. Αυτές που έχουν και χρήμα και τεχνολογία και στρατό. Και, κυρίως, πιο ισχυρές κοινωνίες. Ο κ. Ερντογάν δε θα πρέπει να παρασύρεται από το μπουλούκι. Θα πρέπει να καταλάβει ότι οι χώρες δεν είναι αδύναμα παιδιά να τα τρομάζει το πιο ψηλό παιδάκι. Τα έθνη δεν είναι μόνο αριθμοί και έκταση. Τα κράτη είναι πολλά πράγματα πιο πολλά από τα μέρη που τα απαρτίζουν.

Ο λαός της γειτονικής χώρας οφείλει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες δεν τους απειλούν. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη. Έχει αποδεχθεί και σέβεται τα σύνορα. Αλλά δεν είναι και διατεθειμένη να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου. Οι Έλληνες δεν το έκαναν ποτέ. Ακόμη και όταν ήταν υπόδουλοι κομπάρσοι δεν ήταν. Και οι Τούρκοι βεβαίως το ίδιο. Όπως και κάθε λαός. Η επισήμανση δε συνιστά ιεραρχική κρίση. Όλοι οι λαοί έχουν την ιστορία τους και όλοι δικαιούνται να έχουν το μέλλον τους.

Μετά από χιλιάδες χρόνια συγκρούσεων το μάθημα αυτό θα πρέπει να το έχουν μάθει όλοι. Είναι ατυχία για τον τουρκικό λαό να έχει έναν ηγέτη ο οποίος επιμένει να τον κρατά στο παρελθόν. Ένα ηγέτη που έχει μπλέξει την Τουρκία σε αμέτρητες πολεμικές περιπέτειες, με τους πολίτες της χώρας να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Ελλάδα και Τουρκία μπορούν καλύτερα μαζί. Εμείς το θέλουμε, δεν έχουν παρά να πάρουν τις αποφάσεις τους και οι γείτονες. Προτιμούμε την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά αυτό δε θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ως αδυναμία. Είναι επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments