Ελλάδα

Μαγειρίτσα: Πόσες θερμίδες έχει το παραδοσιακό πιάτο της Ανάστασης [pics]

Μαγειρίτσα: Πόσες θερμίδες έχει το παραδοσιακό πιάτο της Ανάστασης [pics]
Η μαγειρίτσα είναι το κύριο πιάτο της Ανάστασης, όμως δεν είναι τόσο... αθώα.

Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, οι οικογένειες επιστρέφουν στα σπίτια τους και τρώνε την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Η μαγειρίτσα είναι ένα φαγητό που δύσκολα θα βρεθεί σε κάποιο τραπέζι τις άλλες μέρες του χρόνου. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.Σκοπός του εδέσματος αυτού είναι να προετοιμάσει κατάλληλα το στομάχι του πιστού για την αυριανή κατανάλωση κρέατος μετά από την αποχή(νηστεία). Η μαγειρίτσα όμως δεν είναι τόσο… αθώα όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Το κάθε πιάτο έχει περίπου 600 θερμίδες και έχει αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης. Είναι σημαντικό λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε.

Μαγειρίτσα: Παραδοσιακή συνταγή

Υλικά συνταγής:

  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • χυμός 1 μεγάλου λεμονιού (για το μαρινάρισμα)
  • λίγα έντερα (προαιρετικά)
  • 3 μαρούλια ψιλοκομμένα
  • 8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. ψιλοκομένο άνηθο
  • ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • χυμός 2 λεμονιών

Εκτέλεση συνταγής

  • Ξεπλένουμε πολύ καλά τα εντόσθια και τα έντερα και μετά τα μαρινάρουμε για 20-30 λ στο χυμό ενός μεγάλου λεμονιού. Βράζουμε νερό και ζεματάμε τη συκωταριά με τα έντερα. Τα ξαφρίζουμε και τα βράζουμε για 15-20 λ. Μετά τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια μεγέθους ενός μικρού ζαριού.
  • Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε ζεστό ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια για 1 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα κομματάκια της συκωταριάς και τα έντερα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1-2 λ ακόμα.
  • Ρίχνουμε ζεστό νερό να τα σκεπάσει κατά 2 δάχτυλα, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα συκωτάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λ. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, όχι πολύ όμως γιατί θα βγάλουν υγρά και τα μαρούλια). Μετά τα 10 λ προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο, αλάτι πιπέρι και βράζουμε μέχρι να γίνει καλά το ρύζι και τα μαρούλια.
  • Για το αυγόκομα: Χτυπάμε το ασπάδια σε πηχτή μαρέγκα, προσθέτουμε το κρόκο και συνεχίζουμε το ανακάτωμα προσθέτοντας σταδιακά το χυμό των λεμονιών και ζεστό ζωμό μέχρι να ζεσταθεί το χέρι μας κάτω από το σκεύος που κρατάμε με το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στη κατσαρόλα και τη κινούμε κυκλικά να πάει παντού το αυγόκομα. Σερβίρουμε ζεστή τη μαγειρίτσα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments