Κόσμος

Τουρκία κορωνοϊός κρούσματα: 3.783 νέοι νοσούντες – 121 νεκροί σε 24 ώρες

Τουρκία κορωνοϊός κρούσματα: 3.783 νέοι νοσούντες – 121 νεκροί σε 24 ώρες
Τουρκία κορωνοϊός κρούσματα: Ο αριθμός των κρουσμάτων κροωνοϊού στην Τουρκία ξεπέρασε αυτόν του Ιράν.

Τουρκία κορωνοϊός κρούσματα: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία αυξήθηκαν σε 82.329, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, με τη χώρα να ξεπερνά το γειτονικό Ιράν. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 3.783 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο απολογισμός της Τουρκίας να απέχει λίγες εκατοντάδες από εκείνον της Κίνας, όπου εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός.

Ο Κότζα έκανε γνωστό ότι 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται πλέον σε 1.890.

Συνολικά, 10.453 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, ενώ ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχεται σε 40.520. Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι παρατείνει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ 31 πόλεων για άλλες 15 ημέρες, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η εντολή «μένουμε στο σπίτι» ισχύει μόνο για τους κάτω των 20 και άνω των 65 ετών. Όλοι οι άλλοι πολίτες θεωρητικά μπορούν να βγουν έξω, παρότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εστιατόρια είναι ανοικτά μόνο για επί τόπου παραλαβή ή delivery, οι δημόσιοι χώροι, όπως τα πάρκα είναι κλειστοί, και οι τράπεζες λειτουργούν περιορισμένες ώρες.

Σε αντίθεση, οι οικοδομές, τα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά. Κάποιοι ειδικοί λένε ότι οι μερικοί περιορισμοί όπως αυτοί που ισχύουν στην Τουρκία μπορεί να είναι επιτυχημένοι, αρκεί οι ευπαθείς ομάδες να προστατεύονται και αυτοί που συνεχίζουν να κυκλοφορούν, να ακολουθούν τις ενδεδειγμένες οδηγίες. «Είναι μια εναλλακτική στρατηγική», λέει ο δρ. Μοχάμαντ Μουνίρ, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγώντας ότι οι υγιείς που βγαίνουν έξω δεν βλάπτουν απαραίτητα.

Ο δρ. Τζέρεμι Ρόσμαν, λέκτορας ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, από την άλλη, ότι πρόκειται για ριψοκίνδυνη τακτική, δεδομένων του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων που ανακοινώνει καθημερινά η Τουρκία, και ότι τα μερικά lockdown είναι αποτελεσματικά μόνο γίνονται εγκαίρως όταν τα κρούσματα είναι ακόμη λίγα, ή όταν το φαινόμενο σε μια χώρα έχει φτάσει στην κορύφωσή του και αρχίζει η απόσυρση των περιοριστικών μέτρων.

«Στο επίπεδο της Τουρκίας, οι περισσότερες χώρες επιβάλουν πλήρες lockdown. Το μερικό lockdown μπορεί να είναι καλό, βοηθώντας στην ισορροπία της οικονομίας μιας χώρας ενώ παράλληλα αυτή προσπαθεί να συγκρατήσει τον ιό. Έχει να κάνει με το κατά πόσο ο πληθυσμός ανταποκρίνεται στις οδηγίες και κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αλλά ο ρυθμός του κορωνοϊού στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος αυτά τα μέτρα να μην επαρκούν».

Η Τουρκία βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός τους αυξάνει κατά περισσότερα από 4.000. Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ μικρότερος από οπουδήποτε αλλού – γεγονός που έχει παραξενέψει πολλούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments