Ελλάδα

Έτσι γιόρταζαν παλιά το Πάσχα στην Ελλάδα [pics]

Έτσι γιόρταζαν παλιά το Πάσχα στην Ελλάδα [pics]
Δεκαπέντε φωτογραφίες δείχνουν πως ήταν ο εορτασμός της Λαμπρής και το σούβλισμα του αρνιού.

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα στην γιορτή του Πάσχα είναι το σούβλισμα του αρνιού που οι ρίζες του φτάνουν στην αρχαία Ελλάδα. Κάθε χρόνο εκατομμύρια Έλληνες στήνονται δίπλα από μια σούβλα και τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά λέγοντας το Χριστός Ανέστη μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

Και μπορεί λόγω κορωνοϊού αυτό το Πάσχα να είναι διαφορετικό αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει να ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας.

Η παράδοση απαιτούσε οι αρχαίοι Έλληνες, σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, να μαγειρεύουν δίπλα από τον τάφο, καθώς πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός.

Οι αρχαίοι έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν. Για τους Ιουδαίους, το αρνί σημαίνει το εξιλαστήριο θύμα. Για αυτό και ο Χριστός ονομάστηκε από τον Ιωάννη τον Προδρόμο ως ο «αμνός ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματωλοί, όταν έκαναν ανακωχή, σούβλιζαν αρνιά πιστεύοντας ότι ο τιμώμενος Χριστός θα χαρίσει την «ανάσταση» και στο πολύπαθο γένος τους. Δεν παύει όμως το έθιμο με το σούβλισμα του αρνιού να διατηρείται και να τηρείται με ευλάβεια ακόμη και σήμερα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments