Ελλάδα

Άρση μέτρων κορονοϊού: Αυτή είναι η σειρά με την οποία θα ανοίξουν τα καταστήματα

Άρση μέτρων κορονοϊού: Αυτή είναι η σειρά με την οποία θα ανοίξουν τα καταστήματα
Άρση μέτρων κορονοϊού: Βασική προϋπόθεση η εικόνα των επόμενων δυο εβδομάδων.

Άρση μέτρων κορονοϊού: Η επιστροφή με αργά αλλά σταθερά βήματα στην κανονικότητα είναι πλέον το σχέδιο το οποίο καταστρώνει η κυβέρνηση και θα κριθεί τις επόμενες δυο εβδομάδες. Το στοίχημα για τις ημέρες του Πάσχα φαίνεται πως η κυβέρνηση το κέρδισε και αυτό χάρη στην υπευθυνότητα και πειθαρχία που έδειξαν οι πολίτες.

Η Ελλάδα συμπληρώνει τον δεύτερο μήνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό ενώ έχουν ήδη περάσει έξι εβδομάδες από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο χρόνος πλέον για την έξοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ωστόσο ο δρόμος που θα ακολουθεί για την άρση των περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από τον μαγικό αριθμό 15. Και λέμε 15 γιατί ανά δεκαπενθήρο που θα περνά θα εξετάζεται και η άρση τους.

Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους επιστήμονες, ενώ παρακολουθούν και τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό με τις άλλες χώρες που ξεκίνησαν στην σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό το γεγονός αλλά και ότι παρατηρούν με ικανοποίηση τα αριθμητικά δεδομένα που καταγράφονται με σταθερότητα τόσο στην μείωση των ασθενών, όσο και των θανάτων δείχνει και τον δρόμο προς την κανονικότητα.

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Η ίδια αναφέρθηκε με πολύ ενθαρρυντικά λόγια για την εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, έχουμε αρχίσει και αποσωληνώνουμε περισσότερους ασθενείς. Σε λίγο δεν θα έχουμε εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», για να συμπληρώσει ότι μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα η καθημερινότητα όλων θα αλλάξει.

Επίσης στην κυβέρνηση περιμένουν να  φτάσει και η έκθεση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου η οποία θα περιλαμβάνει τα βασικά στάδια που θα γίνει η άρση των περιορισμών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα εξετάζει η κυβέρνηση η άρση των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει από τα πίσω μπρος τα εμπρός. Δηλαδή αυτό που θα ακολουθεί με πιο πιθανή ημερομηνία την 4η Μαίου είναι να αρθεί πρώτα το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας το οποίο πάρθηκε και τελευταίο στις 23 Μαρτίου 2020. Τότε θα σταματήσει και η χρήση των sms στο 13033.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή των μέτρων ξεκίνησε από την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 11 Μαρτίου ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων, πανεπιστημίων και όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και όλων των εισαγγελιών και δικαστηρίων, ενώ συνεχίστηκε στις 14 Μαρτίου με το κλείσιμο εμπορικών κέντρων, μουσείων, εστιατορίων, καφετεριών, κινηματογράφων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, γυμναστήρια κλπ.

Στις 16 Μαρτίου είχαμε την αναστολή λειτουργίας των εκκλησιών και λατρευτικών χώρων ενώ στις 18 Μαρτίου ανεστάλη η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων. Με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων η κυβέρνηση θα εξετάσει και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Έτσι η αρχή της άρσης των μέτρων θα είναι η εξής:

  • Άρση απαγόρευση μετακίνησης, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης
  • Δικαστήρια, υποθηκοφυλάκεια
  • κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • εμπορικά κέντρα
  • ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την Ελλάδα
  • κινηματογράφοι, θέατρα
  • σχολεία
  • κέντρα διασκέδασης
  • ταξίδια στο εξωτερικό

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το πρώτο μέτρο που θα αρθεί θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Κάθε έξοδος από το σπίτι θα γίνεται υπό προϋποθέσεις όπως θα είναι η χρήση μάσκας. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται όταν βρισκόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους, εμπορικά καταστήματα  κλπ.

Η χρήση μάσκας, λοιπόν γαντιών αλλά και η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής θα είναι αυτά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα μετά την άρση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επίσης ακόμη ένα μέτρο θα είναι η απόσταση.

Όπως εξήγησε χθες, κατά την καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι η «απόσταση».

«Καταστήματα θα ανοίξουν, και μπορεί σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους εργαζόμενους στους κλειστούς χώρους και, όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί, να προχωρήσουμε σε μέτρα που ακούτε ότι λαμβάνονται στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και την ικανοποίησή του για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό ό,τι μαθαίνουμε από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοιδήποτε σχέδιο υπάρχει στα δικά μας δεδομένα. «Παρακολουθούμε τα ιατρικά δεδομένα και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα αποφασίσουμε σταδιακά» απάντησε ο καθηγητής σχετικά με το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την άρση των απαγορεύσεων. «Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο» συμπλήρωσε.

Η απόσταση των 2 μέτρων θα είναι μια βασική προϋποθεση που θα πρέπει να τηρηθεί απ’ολους. Όπως φυσικά και ο αριθμός των πελατών σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια γυμναστήρια κλπ. Έτσι όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες αναμένεται να προσδιοριστούν όρια στους πελάτες ανά τ.μ. κάθε καταστήματος, όπως επίσης και στα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Γι’ αυτό εξάλλου και το σκεπτικό των Αρχών είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν περίπου με το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων που είχαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments