Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: 7 νέα κρούσματα σήμερα – 2.408 συνολικά – 121 νεκροί [infographic]

Κορωνοϊός Ελλάδα: 7 νέα κρούσματα σήμερα – 2.408 συνολικά – 121 νεκροί [infographic]
Κορωνοϊός Ελλάδα: Κανένας θάνατος σήμερα από τον κορωνοϊό - Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 7 - 2.408 πολίτες έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Για ακόμη μια μέρα οι νεκροί και τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές. Όπως θα παρατηρήσετε και στο παρακάτω infographic τα κρούσματα του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 7, ενώ συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.408. Οι θάνατοι έμειναν στους 121, αφού σήμερα δεν πέθανε κανείς από τους συμπολίτες μας, όπως ενημέρωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.408. Από αυτά, 573 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.124 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 55 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σήμερα οι συσκέψεις για το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Την επάνοδο στην κανονικότητα προετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκπνέει στις 27 Απριλίου η ισχύς των περιοριστικών μέτρων, σηματοδοτώντας την μετάβαση σε μια «νέα εποχή». Με εντατικούς ρυθμούς κυλούν τα τελευταία 24ωρα οι σχετικές προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μια ομάδα υπουργών, αξιωματούχων και επιστημόνων επεξεργάζεται επιδημιολογικά και αριθμητικά δεδομένα, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια και υφιστάμενες δυνατότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο λόγος στους λοιμωξιολόγους:

Με δηλωμένη την πρόθεση το σχέδιο της επαναφοράς να ανακοινωθεί στο σύνολό του με διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο χρόνος κυλά σχεδόν αμείλικτα για το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ ως βαρύνουσα για τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου αποτιμάται η σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, η οποία με τη συνδρομή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα οριοθετήσει τόσο το πλαίσιο, όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της εθνικής επανεκκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα.

Στην έξοδο με μαθηματική ακρίβεια:

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι έχουν αναπτυχθεί «ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» και πρόσθεσε ότι τα ίδια εργαλεία «θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας».

Προετοιμάζοντας ήδη όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές για την στενή παρακολούθηση του ιού με την έναρξη του σχεδίου επαναφοράς στην πραγματική ζωή, «με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ» περιέγραψε χθες ο κ. Τσιόδρας.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας:

Στις πολλές μεταβλητές που συνθέτουν την μετάβαση στην μετά την έξαρση της πανδημίας περίοδο έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα εκλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα για τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο εξής. Πέρα από το συστηματικό πλύσιμο των χεριών, χρήση γαντιών και μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας σε όλους τους χώρους και αποφυγή σωματικής επαφής (χειραψίες κτλ) θα συνθέτουν τον νέο τρόπο ζωής, ιδίως σε περιστάσεις μαζικής συνύπαρξης, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιστροφή με εξαιρέσεις:

Τα πρώτα βήματα, ωστόσο, στο σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα δεν θα είναι προσβάσιμα για ευάλωτες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, δηλαδή για άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και πολίτες με χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, για αμιγώς προληπτικούς λόγους. «Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί – έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βαδίζουν στην πορεία επιστροφής από την καραντίνα.

Χαράσσοντας το χρονοδιάγραμμα:

Στον αντίποδα, το εθνικό σχέδιο ολικής επαναφοράς αναμένεται να εκκινήσει «από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου» τόνισε ο κ. Πέτσας, με την επαναλειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής να τοποθετείται για τις 4 Μαΐου, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές προστασίας (αποστάσεις, γάντια κά).

Προηγουμένως και σε μια συμβολική κίνηση, ως αφετηρία της επαναφοράς στην κανονικότητα επιλέχτηκε η Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία και ως μια κίνηση τόνωσης του συλλογικού ηθικού. Στο μεσοδιάστημα από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 4 Μαϊού θα έχει παρουσιαστεί στο σύνολο ο οδικός χάρτης, «ώστε όλοι οι Έλληνες να ξέρουν τι τους ξημερώνει», όπως επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ με περιοριστικούς όρους στις μετακινήσεις προβλέπεται να εορταστεί και η επέτειος της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Από την 4η Μάϊου, η οποία αποτελεί το δεύτερο ορόσημο στον οδικό χάρτη της επανόδου, ξεκινά η πορεία των εμπορικών καταστημάτων, για να λάβουν παράλληλα τη σκυτάλη και τα σχολεία. Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων συνιστά ένα από τα μείζονα ζητούμενα για το κυβερνητικό επιτελείο, με την υψηλή προτεραιότητα να δίνεται σε κάθε περίπτωση στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, στον κεντρικό σχεδιασμό υπάρχει ρητή πρόβλεψη για χρονική απόσταση μεταξύ των βημάτων, ώστε να αξιολογείται καθ’ οδόν η επιτυχής εκτέλεση του σχεδίου, με αποτέλεσμα το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης να τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ακολουθώντας μια κλιμακούμενη λογική. Από τις υγειονομικές προδιαγραφές κάθε άλλο παρά εξαιρούνται εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, καθώς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα προβλέπει τραπεζάκια έξω και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η έλευση, ωστόσο, του καλοκαιριού στις αρχές Ιουνίου αυξάνει κατακόρυφα τις απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς στον πολύπλοκο καμβά επαναλειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αθροίζεται και η παράμετρος του τουρισμού. Μολονότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απευθύνουν συστάσεις στους πολίτες τους να στραφούν προς εγχώριες λύσεις, ενθαρρύνοντας τον εσωτερικό τουρισμό, ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα και η ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα κλαδικό πρόγραμμα στήριξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

35χρονος κορωνοϊός: «Δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας» – Οι καταγγελίες της πεθεράς του

Για το “χρονικό” του θανάτου του 35χρονου από τον κορωνοϊό μίλησε στον ΣΚΑΪ η πεθερά του, καταγγέλλοντας αδιαφορία από στελέχη του ΕΟΔΥ αλλά και όσους τoν επέβλεπαν στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης. Έκανε λόγο για “νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας και γυμναζόταν”. “Το κράτος μας άφησε αβοήθητους κανένας δε μας βοήθησε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βρισκόμαστε σε σοκ… Μέχρι την Παρασκευή δούλευε ο γαμπρός μου. Την Παρασκευή το βράδυ είχε ρίγος. Το Σάββατο το πρωί έκανε πυρετό 38. Κατέβηκε με κομπρέσες κλπ έπαιξε με την μικρή τον είδα στο μπαλκόνι να κάθεται με την κόρη του να παίζουν. Είμαστε σε καραντίνα, δεν βγαίναμε πουθενά, το παιδάκι το παίζανε στο μπαλκόνι οι γονείς. Το βράδυ ξανάκανε πυρετό 38,5, βάλαμε πάλι κομπρέσες”, ήταν τα λόγια της και στη συνέχεια πρόσθεσε:

“Την Κυριακή παίρνουν τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ, και τους λένε πρέπει να καθίσετε σπίτι σας ‘3 μέρες και θα δούμε μετά.’ Δεν ξέρουν τι τούς γίνεται στον ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι ανεύθυνοι ο άνθρωποι, γιατί δεν γίνεται να το λένε αυτό. Ενημερώνει η κόρη μου αν είναι κάτι σοβαρό να πάνε στο νοσοκομείο γιατί υπάρχει 1,5 έτους κοριτσάκι. Πήραμε γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα λέει μπορεί να είναι ίωση και μας έδωσε αντιβίωση τηλεφωνικώς”.

“Τον πήγα εγώ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος… Το κράτος μας άφησε αβοήθητους κανένας δε μας βοήθησε. Στο νοσοκομείο πήγε περπατώντας, στην εισαγωγή είχε 38 πυρετό και 95 οξυγόνο. Μόνο ο πυρετός του ήταν… Μας είπαν ‘θα περιμένετε μόνο αν έχετε σύμπτωμα θα κάνετε το τεστ. Το παιδί ήταν τόσες μέρες με πυρετό. Αδιαφορία πλήρης. Τού κάνανε 2 τεστ βγήκαν αρνητικά».

“Την Πέμπτη απόγευμα τον πάνε στο Γεννηματά και του κάνουν αξονική και βλέπουν πολύ βαριά πνευμονία και στους δύο πνεύμονες. Παρασκευή το βράδυ, 12 η ώρα, μας παίρνει τηλέφωνο ο γιατρός ότι θα τον διασωληνώσουν και θα τον κατεβάσουν στη ΜΕΘ γιατί είχε επιδεινωθεί η κατάσταση του, αλλά από την Πέμπτη είχαν αρχίσει να του βάζουν οξυγόνο. Απαράδεκτοι στη ΜΕΘ μια φορά επικοινωνούσαμε μαζί τους, το μεσημέρι, για να μας πουν τι θα γινόταν και για άλλη επικοινωνία μας είπαν ‘δεν επιτρέπεται’. “Ήταν νεότατο παιδί, δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας και γυμναζόταν… Όταν απεβίωσε ο γαμπρός μου μάς είπαν ότι πρέπει να κάνουμε το τεστ κι ακόμα να επικοινωνήσουν μαζί μου…” δήλωσε ακόμη η μητέρα της συζύγου του άτυχου άνδρα.

Χαρδαλιάς για Κρανίδι: Κάναμε σκληρή δουλειά με την ιχνηλάτηση

Στα 177 ανέρχονται τα δείγματα που ελήφθησαν από το Κρανίδι και την ευρύτερη περιοχή μετά τα 151 κρούσματα κορωνοϊού στο ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή μεταναστών, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Κάναμε σκληρή δουλειά με την ιχνηλάτηση όλο το βράδυ. Φεύγουμε με 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk» σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε επίσης, ότι έχει εξασφαλιστεί και η υγειονομική περίθαλψη που αφορά στη δομή και την ευρύτερη περιοχή αλλά και η τροφοδοσία της δομής. «Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Έχει μια αξία να δούμε τα δείγματα, αύριο το πρωί θα είμαστε σε θέση να έχουμε εικόνα» πρόσθεσε. Παράλληλα κάλεσε όλους τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας «να μείνουν σπίτι τους, ειδικά όσοι έχουν νοσήματα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Σε καραντίνα 14 ημερών το Κρανίδι:

Υπενθυμίζεται, πως χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 497 δειγμάτων. Πρόκειται για 148 φιλοξενούμενους, μία εργαζομένη και ένα στέλεχος της δομής. Είναι όλοι ασυμπτωματικοί. Η δομή μπαίνει σε στεγανοποίηση και ο δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια έχει αναλάβει το κομμάτι της τροφοδοσίας και του υγειονομικού εξοπλισμού.

Σε ολόκληρο το δήμο θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 08:00 το πρωί και αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών για 14 ημέρες. Όλοι οι ηλικιωμένοι καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους για το διάστημα αυτό για προληπτικούς λόγους. O κ. Χαρδαλιάς μετά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που διαπιστώθηκε στην δομή μεταναστών μετέβη επί τόπου μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, αλλά και τον γενικό γραμματέα υποδοχής αιτούντων άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη. Φτάνοντας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο. «Στην δομή φιλοξενούνται 470 άνθρωποι. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ό,τι πρέπει να γίνει θα γίνει με βάση το πρωτόκολλο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, πως τα κρούσματα του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 156, ενώ συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.401. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, οι θάνατοι έφτασαν τους 121, αφού πέθαναν άλλοι 5 συμπολίτες μας. Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό πως μια γυναίκα 101 ετών έχασε τη ζωή της, νοσηλευόμενη στο «Σωτηρία». Επρόκειτο για τον 120ο θάνατο. Η ηλικιωμένη γυναίκα έπασχε από υποκείμενα νοσήματα (αρρυθμία, κολπική μαρμαρυγή, άνοια), είχε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και η λοίμωξη από τον ιό επιβάρυνε την κατάστασή της.

Νωρίτερα, άφησαν την τελευταία τους πνοή και ένας 35χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα κι ένας 75χρονος άνδρας που νοσηλευόταν από τις 27 Μαρτίου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και έπασχε και από κολπική μαρμαρυγή. Το βράδυ της Δευτέρας λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα για 116 νεκρούς είχε γίνει γνωστό ότι πέθανε και ένας 86χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενο νόσημα (καρδιολογικό πρόβλημα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments