Ελλάδα

Πρωτομαγιά 2020: Μεταφέρονται οι εορτασμοί της 1ης Μαΐου κατά μία εβδομάδα

Πρωτομαγιά 2020: Καθώς τα μέτρα περιορισμού παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις 4 Μαΐου, αυτό σημαίνει ότι η Πρωτομαγιά μεταφέρεται για το Σάββατο, 9 Μαΐου.

Πρωτομαγιά 2020: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή του ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ανέφερε ότι οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, φυσικά με τήρηση των κανόνων και των αποστάσεων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα την Πρωτομαγιά, «άρα δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε δε ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων

«Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη γιατί σε όλη τη διάρκειά της ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε θέσει, όμως προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη ημέρα,για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή προσεκτική άρση μέτρων» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το σχέδιο της αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν κάθε τύπου διαδηλώσεις. Μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι για τυχόν μετακινήσεις

Μετά την αποτελεσματική εφαρμογή, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα, η ΕΛ.ΑΣ θα συνεχίσει με ένα ακόμη πλάνο για την Πρωτομαγιά, ώστε να κερδηθεί και πάλι το στοίχημα με την τήρηση των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο, καθώς την Πρωτομαγιά θα πρέπει να φροντίσουν να τηρηθούν και οι αποστάσεις σε όσους συγκεντρωθούν στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην διάρκεια της ημέρας θα γίνονται περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα στην Αττική, μέτρο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ και το Πάσχα. Πιθανή είναι η χρήση των drones και πάλι, ενώ θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε Εθνικές Οδούς, Αττική Οδό, αλλά και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά.

Εργατική Πρωτομαγιά

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται και η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως. Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη.

Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη. 9 Μαΐου 1936: Η μητέρα του Τάσου Τούση θρηνεί τον γιο της, τον πρώτο νεκρό της αιματηρής καταστολής της διαδήλωσης των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο