Σουηδία κορωνοϊός: Ισχυρίζεται ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον ιό αποδίδει
Σουηδία κορωνοϊός: Το δικό της μονοπάτι, όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ακολουθεί η Σουηδία. Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στους πολίτες της. Τα παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο και οι επιχειρήσεις -από τα κομμωτήρια μέχρι τα εστιατόρια- παραμένουν ανοικτά παρόλο που συστήνεται η εξ αποστάσεως εργασία όπου αυτό είναι εφικτό.
Στις 7 Απριλίου η κυβέρνηση εισήγαγε έναν νόμο ο οποίος της επιτρέπει να δρα γρήγορα και να παίρνει αποφάσεις για επιβολή προσωρινών μέτρων, όταν χρειάζεται.
Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας απαγορεύτηκαν από την 1η Απριλίου ενώ συστάθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, με την επισήμανση: «Διατηρείτε τις αποστάσεις και αναλάβετε προσωπική ευθύνη». Πλέον, το ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φτάνοντας τους 21 ανθρώπους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Η χώρα αυτή τη στιγμή, με πληθυσμό 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει 18.640 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 2.194 θανάτους. Ποια η προσέγγιση της;
Στις 28 Μαρτίου, μία ανακοίνωση που υπέγραψαν 2.000 Σουηδοί ερευνητές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νομπέλ, Carl – Henrik Heldin, ζητούσε από την κυβέρνηση την «άμεση λήψη μέτρων που να συμπλέουν με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». Σύμφωνα με τους επιστήμονες: «Τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στον σημαντικό περιορισμό της επαφής μεταξύ των πολιτών και στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των τεστ για τον Covid-19». Οι επιστήμονες ζητούσαν την εφαρμογή των μέτρων το συντομότερο δυνατό, όπως συμβαίνει στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης. «Η χώρα μας δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, η οποία προειδοποιεί επίσης ότι η προσπάθεια δημιουργίας ανοσίας της αγέλης κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας έχει μικρή επιστημονική στήριξη.
Οι Σουηδικές αρχές διαψεύδουν ότι έχουν στρατηγική δημιουργίας ανοσίας της αγέλης, ό,τι δηλαδή είχε προσπαθήσει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν τελικά επιστρέψει στο αυστηρό lockdown. H Lena Hallengren, η Σουηδή υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Σχέσεων, είπε στο CNNi: «Δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική. Στη Σουηδία μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους με άλλες χώρες – να σώσουμε ζωές και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία».
Ο Jan Albert, καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Όγκων και Βιολογίας Κυττάρων στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα είπε στο CNNi: «Είναι φανερό ότι η Σουηδία έχει περισσότερους θανάτους [από πολλές ευρωπαϊκές χώρες] μέχρι τώρα, και αυτό είναι πιθανόν τουλάχιστον εν μέρει επειδή δεν έχουμε εφαρμόσει αυστηρό lockdown».
Θεωρεί ωστόσο ότι η πλειοψηφία των επιστημόνων στη Σουηδία είναι «σχετικά ήσυχοι», σχετικά με το σχέδιο ανοσίας της αγέλης, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να δουλέψει. «Η αλήθεια είναι ότι κανείς στη Σουηδία ή αλλού δεν ξέρει ποια είναι η καλύτερη στρατηγική. Ο χρόνος θα δείξει», λέει προσθέτοντας ότι, κατά τη γνώμη του, το αυστηρό lockdown καταφέρνει μόνο να επιπεδοποιήσει την καμπύλη, κάτι που δεν σημαίνει ότι τα κρούσματα εξαφανίζονται, απλώς μετατίθενται στο χρόνο». «Από τη στιγμή που ένα σύστημα υγείας μπορεί λογικά να αντεπεξέλθει και να παράσχει φροντίδα σε όσους τη χρειάζονται, δεν είναι ξεκάθαρο αν η μετάθεση των κρουσμάτων στο χρόνο είναι καλύτερη».
Πολύ νωρίς για συμπεράσματα:
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, Άν Λίντε, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η σουηδική προσέγγιση απέναντι στον νέο κορωνοϊό, ενώ μιλώντας προ ημερών στην εφημερίδα Guardian, έκανε λόγο για «πολλές παρεξηγήσεις». Η υπουργός τόνισε επίσης ότι το σχετικά μεγάλο ποσοστό θανάτων «δεν ήταν σίγουρα μέρος του σχεδίου», παραδεχόμενοι ότι οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας ήταν «ένας τομέας στον οποίο αποτύχαμε».
Σύμφωνα με ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της Σουηδίας, αυτήν την εβδομάδα, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Στοκχόλμη είναι πιθανό να έχει νοσήσει. Αυτό μπορεί να σημαίνει πάνω από 200.000 άτομα, πολλοί περισσότεροι από τον καταγεγραμμένο αριθμό κρουσμάτων. Λίγη ώρα ωστόσο αργότερα ο Οργανισμός έκανε λόγο για «εντοπισμό λαθών» στην αναφορά του, επικαιροποιώντας το μαθηματικό μοντέλο και αναφέροντας ότι το 26% του πληθυσμού της πρωτεύουσας μπορεί να έχει μολυνθεί μέχρι την 1η Μαΐου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας