Μέτρα ανάπτυξης τώρα!
Το πολιτικό μας σύστημα επιμένει να δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα μέτρα προστασίας, (διανομή δανεικών) και λιγότερη σε πολιτικές ανάπτυξης (δημιουργία νέου πλούτου). Αν εγώ το καταλαβαίνω αυτό και με ενοχλεί, δε μου κάνει εντύπωση που το προϋπολογίζουν στις αποφάσεις τους Γερμανοί και Ολλανδοί. Σου λένε, ότι τους δώσουμε θα το μοιράσουν. Όπως έκαναν στον παρελθόν. Δυστυχώς, αλλά σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι αξιόπιστο. Βέβαια, οι εταίροι μας οφείλουν να διαχωρίσουν τη θεμιτή καχυποψία τους απέναντι στους Έλληνες πολιτικούς από την αθέμιτη διάθεση τιμωρίας των Ελλήνων πολιτών. Γιατί και οι ίδιοι είναι εκτεθειμένοι απέναντί μας. Τους πήρε μερικά χρόνια για να καταλάβουν ότι το… φάρμακο που μας έδιναν ήταν λάθος. Και, παρότι το έχουν καταλάβει, επιμένουν στη λάθος συνταγή.
Αυτό δεν είναι λογικό. Ούτε για εμάς, ούτε και για αυτούς.
Τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν στην παραγωγή: αγροτικών προϊόντων, πράσινων υποδομών ενέργειας, ψηφιακών υπηρεσιών. Ότι επενδυθεί θα πρέπει να βγάζει εισόδημα σε βάθος χρόνου. Να μην είναι απλά στιγμιαία εισοδηματική ενίσχυση. Αυτό το μοντέλο το έχουμε δοκιμάσει και έχει αποτύχει. Οι επιδοτήσεις απλά ανοίγουν έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος δεν κλείνει ποτέ και στο τέλος γίνεται θηλιά στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Και, φυσικά, θα πρέπει να γίνουμε εξαγωγείς Υγείας και Παιδείας. Κάθε ελληνικό νοσοκομείο, κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να απευθυνθεί στη διεθνή αγορά και να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Δεν είναι ανάγκη να μπλέξουν όλοι με τα δύσκολα. Ένα περιφερειακό νοσοκομείο μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα ευεξίας. Σε μία υπέροχη παραλιακή πόλη, όπως πχ η Καλαμάτα. Απλά πράγματα που φέρνουν επισκέπτες και εισόδημα.
Ο ήλιος και ο άνεμος μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ενέργειας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει συμμαχίες για τη δημιουργία μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και μπορούμε με τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας να υποστηρίξουμε αγορές σε τρεις ηπείρους με μικρό μεταφορικά κόστος. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας οφείλει να βρεθεί στην πρωτοπορία της έρευνας και της παραγωγής προϊόντων και υποδομών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γιατί να έρχονται τα φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα; Μπορούμε να τα φτιάχνουμε εδώ. Δεν είναι ανάγκη να αναπτύξουμε τεράστιες γραμμές παραγωγής.
Απλά να μπούμε και εμείς στον χάρτη και, το κυριότερο, να έχουμε τεχνογνωσία.
Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να γίνει το σημείο συνάντησης κινεζικών και αμερικάνικων εταιριών τεχνολογίας. Έχουμε ότι χρειάζονται και την κατάλληλη γεωγραφική θέση. Η άλλη λύση είναι να μην κάνουμε τίποτα ή λίγα (το ίδιο είναι) και να περιμένουμε να δούμε στις ειδήσεις τι θα αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς. Και να κάνουμε αναρτήσεις όλοι μαζί στα κοινωνικά δίκτυα για τους ξένους που μας αδικούν. Αυτή η επιλογή πραγματικά θα μας αδικούσε. Εμείς οι ίδιοι θα αδικούσαμε τους εαυτούς μας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας