Άποψη

Αλήθειες και ψέματα για την ύφεση

Αλήθειες και ψέματα για την ύφεση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για την οικονομία και ο Σπύρος Γκτουζάνης από το blog του στο pagenews.gr αναρωτιέται μέχρι πότε θα κρύβεται ο πρωθυπουργός πίσω από την εικόνα του σωτήρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο πολιτικός αρχηγός που έθεσε χθες, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τα καίρια ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό. Ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ένταση της οικονομικής κρίσης, ανάλογα με τα διαφορετικά σενάρια και ακολούθως τα μέτρα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση σε κάθε μία από τις διαφορετικές εκδοχές. Εν ολίγοις με τι όρους θα δανειστεί η ελληνική οικονομία το 2020 και 2021 μετά την απόρριψη από το Βερολίνου του ευρωομολόγου.

Ακολούθως σε τι ποσοστό ύφεσης του ΑΕΠ θα υπάρξει μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων και από ποιο σημείο και μετά θα πάει σε μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Με τι χρήματα και τι όρους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σε ποιον θα στείλει τον λογαριασμό η κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός απάντησε με μία υπεκφυγή, είπε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις για την οικονομία όταν ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η οικονομική κρίση. Θεώρησε πιο σημαντικό να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εκείνον όχι στην ουσία της κριτικής του αλλά για το αν ήταν ή όχι αυτονόητος ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η κυβέρνηση στην υγειονομική κρίση. Κατά το κοινώς λεγόμενο η μπάλα στην εξέδρα. Αυτό όμως είναι το πλέον ανησυχητικό, ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε την ουσία των ερωτημάτων του Γιάνη Βαρουφάκη. Θα ήταν αισιόδοξο και θα γινόταν δεκτό με ανακούφιση από τους πολίτες που παρακολουθούσαν την συζήτηση στην Βουλή μία διαβεβαίωση ότι “δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο ή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα”.

Προφανώς τα σενάρια αυτά είναι ανοικτά και το επιτελικό κράτος σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών τα εξετάζει. Βεβαίως, παραδοσιακά οι Έλληνες πρωθυπουργοί δεν μας έχουν συνηθίσει να λένε αλήθειες στην κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης όσο κι αν προπαγανδίζει με τα αγαπημένα του μέσα ενημέρωσης ότι εκείνος δήθεν λέει την αλήθεια, δεν αποτελεί εξαίρεση. Όχι μόνο ακολουθεί τον κανόνα όλων των πολιτικών, Ελλήνων ή ξένων, που προσαρμόζουν την πραγματικότητα στις πολιτικές τους μεθοδεύσεις, αλλά έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη των ΜΜΕ λέει ψέματα ή αποκρύπτει την αλήθεια με μεγαλύτερη ευκολία από τους προκατόχους του.

Σε κάθε περίπτωση το να λέει ο πρωθυπουργός “η κρίση θα είναι βαθιά και όλοι θα συμμετέχουμε στη κατανομή των βαρών με δικαιοσύνη” στην πραγματικότητα είναι μία επικοινωνιακή πομφόλυγα που δεν σημαίνει τίποτε εάν δεν εξειδικευτεί ώστε να καταλάβουν οι πολίτες ποιο θα είναι το κόστος. Μία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που αναδεικνύει η συγκυρία θα μείωνε την δημοφιλία και την αποδοχή της κυβέρνησης από την κοινή γνώμη και θα ξεθώριαζε την λάμψη από το φωτοστέφανο του σύγχρονου Μωυσή και γι αυτό να αποφεύγεται. Μέχρι πότε;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments