Αυτός είναι ο πιο ασφαλής μήνας του φετινού καλοκαιριού για να κάνουμε διακοπές – Τι θα γίνει τότε
Τελικά μπορεί να επιζήσει ο κορωνοϊός στις υψηλές θερμοκρασίες; Πότε θα μπορώ να πάω για διακοπές με ασφάλεια; Τα δυο παραπάνω ερωτήματα βασανίζουν όσο ο καιρός καλοκαιριάζει τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά φοβούνται λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού και όσο δεν έχει βρεθεί ακόμη το εμβόλιο κατά του covid-19.
Mελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, έρχεται να δώσει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, η οποία βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές στοιχειοθετούν ότι μπορεί να μειωθεί ακόμη και 70% η μεταδοτικότητα του νεόυ κορωνοϊού, σε υψηλές θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενούν τον κορονοϊό και μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητά του. «Εχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία άνω των 28 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να μειώσει τη μεταδοτικότητα του SARS CoV-2 κατά 47%.
Αν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου τότε η μείωση της μεταδοτικότητας θα φτάσει το 70%», είπε στην εφημερίδα Reanews, ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ο ιός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μαζί μας και το καλοκαίρι, εξασθενημένος μεν παρών δε. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, ο πιο ασφαλής μήνας για να κάνουμε διακοπές είναι ο Ιούνιος.
«Στο μοντέλο που αναπτύξαμε λάβαμε υπόψη την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επίπτωση που θα έχουν στη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η επιδημία συνεχίζει την καθοδική της πορεία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ωστόσο από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να προλάβουμε αναζωπύρωσή της» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τονίζει ότι ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί το καλοκαίρι ωστόσο με χαμηλότερο δείκτη μεταδοτικότητας. «Για να δούμε μείωση κατά 30% στη μεταδοτικότητα θα πρέπει το ποσοστό της απόλυτης υγρασίας να είναι 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάτι που στη χώρα μας παρατηρείται μετά τα μέσα Μαΐου», δήλωσε ο καθηγητής στην Realnews και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη συνθήκη το περίβλημα του ιού δεν μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα καθώς παίρνει υγρασία και τα σταγονίδια μεγαλώνουν και δεν κυκλοφορούν εύκολα. Αντίθετα η χαμηλή θερμοκρασία και η ξηρή ατμόσφαιρα ευνοούν τη μετάδοση του ιού».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας