Κόσμος

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Δισεκατομμύρια άνθρωποι ίσως ζουν σε συνθήκες ακραίας ζέστης έως το 2070

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Δισεκατομμύρια άνθρωποι ίσως ζουν σε συνθήκες ακραίας ζέστης έως το 2070
Έρευνα κλιματική αλλαγή: Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις νέας έρευνας για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Αν ο πλανήτης εξακολουθήσει να υπερθερμαίνεται με τους σημερινούς ρυθμούς για τον επόμενο μισό αιώνα, μέχρι και τρία δισεκατομμύρια πολίτες ενδέχεται να ζουν σε περιοχές υπερβολικά ζεστές για τον άνθρωπο, δείχνει νέα έρευνα. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν σε περιβαλλοντικές συνθήκες όπου ο μέσος όρος θερμοκρασίας ήταν ιδανικός για την ακμή των κοινωνιών και οι συνθήκες ευνοϊκές για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences από μια ομάδα αρχαιολόγων, οικολόγων και επιστημόνων που ειδικεύονται στις κλιματικές αλλαγές, αν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παγιδεύουν την θερμότητα συνεχίσουν στο σημερινό ρυθμό, έως το 2070, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε συνθήκες πιο θερμές από αυτές που επέτρεψαν την ακμή της ζωής τις τελευταίες έξι χιλιετίες.

Για κάθε 1°C υπερθέρμανσης, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πρέπει είτε να μεταναστεύσουν σε πιο δροσερές περιοχές είτε να προσαρμοστούν σε συνθήκες ακραίας ζέστης, αναφέρει η μελέτη. Ο Τιμ Κόλερ, αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συνυπογράφων της έρευνας, σημείωσε πως τα ευρήματα αυτά μπορούν να θεωρούνται ως το «χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας».

Μεταβαλλόμενη θερμοκρασία:

Με τη χρήση αρχειακών δεδομένων της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της πληθυσμιακής κατανομής, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως, όπως πολλά είδη ζώων, έτσι και οι άνθρωποι αναπτύσσονται καλύτερα σε συγκεκριμένες κλιματικές ζώνες του κόσμου. Η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε περιοχές με μέση ετήσια θερμοκρασία μεταξύ 11 και 15 βαθμών κελσίου ενώ ένα μικρότερο ποσοστό σε ζώνες θερμοκρασίας από 20 έως 25 °C.

Παραδόξως, λένε οι επιστήμονες, το ανθρώπινο είδος άκμασε σε αυτές τις συνθήκες για τα τελευταία 6.000 χρόνια και παρά την πρόσφατη τεχνολογική ανάπτυξη. «Ως αρχαιολόγος πάντα λέω στους φοιτητές μου πως η τεχνολογία μας, το μυαλό και ο πολιτισμός μας μάς επέτρεψε να ζούμε οπουδήποτε. Αυτό είναι αληθές. Ωστόσο, αποδεικνύεται πως υπάρχει μία ξεχωριστή κλιματική ζώνη όπου τα δεδομένα είναι καλύτερα και στην οποία είμαστε περισσότερο παραγωγικοί οικονομικά», εξηγεί ο Κόλερ. Κάτι, ωστόσο, που σύντομα θα αλλάξει.

Η θερμοκρασία της γης αναμένεται να είναι κατά τρεις βαθμούς κελσίου υψηλότερη έως το 2100. Η έρευνα υποστηρίζει πως, λόγω του ότι η υπερθέρμανση συντελείται γρηγορότερα στη γη παρά στους ωκεανούς, η θερμοκρασία που βιώνει η ανθρωπότητα είναι πιθανό να έχει αυξηθεί κατά 7,5 °C έως το 2070. Και ενώ ο πλανήτης υπερθερμαίνεται με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η θερμοκρασία που βιώνει ένας μέσος άνθρωπος αναμένεται να αλλάξει περισσότερο μέσα στις επόμενες δεκαετίες από ό, τι έχει αλλάξει τα τελευταία 6.000 χρόνια.

Ζώνες ακραίας θερμοκρασίας

Μεταξύ των θερμότερων σημείων της γης είναι η περιοχή της Σαχάρα στην Αφρική, η οποία καλύπτει το 0,8 της γήινης επιφάνειας του πλανήτη και βιώνει ετήσια μέση θερμοκρασία άνω των 29 °C. Οι περιοχές αυτές ακραίας θερμοκρασίας αναμένεται να επεκταθούν στο 19% της επιφάνειας της γης, επηρεάζοντας έως το 2070 3,5 δισεκατομμύρια πολίτες.

Οι περιοχές που εκτιμάται πως θα πληγούν, περιλαμβάνουν μέρη της υποσαχάριας Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, της Ινδίας, της νοτιοανατολικής Ασίας, της αραβικής χερσονήσου και της Αυστραλίας.  Περιοχές, δηλαδή, με ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό, εξηγεί ο Chi Xu, του πανεπιστημίου της Nanjing, επίσης συγγραφέας της έρευνας.

Οι εκτιμήσεις της έρευνας περί 3,5 δισεκατομμυρίων πιθανών μεταναστών υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες 143 εκατομμύρια άνθρωποι από τη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική κινδυνεύουν να εκτοπιστούν.  Πρόκειται για μια τρομερή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η κλιματική κρίση παραμείνει ανεξέλεγκτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments