Κόσμος

Κορωνοϊός τώρα: Σχεδόν 258.000 νεκροί σε όλο τον κόσμο

Κορωνοϊός τώρα: Σχεδόν 258.000 νεκροί σε όλο τον κόσμο
Οι νεκροί κοντεύουν τους 150.000 στην Ευρώπη - Ακόμη μια μέρα με χαμηλούς αριθμούς σε κρούσματα και νεκρούς για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, νέα γενετική ανάλυση του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 δείχνει ότι κυκλοφορούσε από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ενώ διαδόθηκε εξαιρετικά γρήγορα μετά την πρώτη μόλυνση.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 257.687 νεκρούς σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε επίσημες πηγές. Πάνω από 3.675.860 κρούσματα του κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε 195 χώρες και εδάφη από την έναρξη της πανδημίας.

Από αυτά, τουλάχιστον 1.138.800 άνθρωποι θεωρείται σήμερα ότι έχουν θεραπευτεί. Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο είναι οι ΗΠΑ, που ανέφεραν τον πρώτο νεκρό από covid-19 στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε 71.078 και των κρουσμάτων σε 1.204.475.

Ακολουθούν η Βρετανία με 29.427 νεκρούς και 194.990 κρούσματα, η Ιταλία με 29.315 νεκρούς (213.013 κρούσματα), η Ισπανία με 25.857 νεκρούς (220.325 κρούσματα) και η Γαλλία με 25.531 νεκρούς (170.551 κρούσματα). Η Κίνα (πλην του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), απ΄όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός, έχει αναφέρει 4.633 νεκρούς και 82.883 κρούσματα.

21 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα – 2.663 συνολικά – 147 νεκροί

Παράταση κατά δύο εβδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία

Η Μαδρίτη αποφάσισε την παράταση κατά δύο εβδομάδες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ελέγχει τις μετακινήσεις του πληθυσμού καθώς σταδιακά χαλαρώνει τα απαγορευτικά μέτρα.

Η Βουλή ενέκρινε σήμερα το μέτρο, καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε στήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους.

Η χώρα με περισσότερους από 25.000 θανάτους εξαιτίας του ιού, τελεί υπό καθεστώς lockdown από τις 14 Μαρτίου και το μέτρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές, λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Παρά τη βελτίωση της κατάστασης, ο Σάντσεθ δήλωσε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου ότι μια πολύ «βιαστική» άρση των μέτρων περιορισμού στη χώρα θα ήταν «ασυγχώρητη», υπεραμυνόμενος της ανάγκης να συνεχιστούν κάποιοι περιορισμοί μετακίνησης για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Ρωσία: 165.929 τα συνολικά κρούσματα – Η πέμπτη πληγείσα χώρα στην Ευρώπη

Δράμα δίχως τέλος για τη Ρωσία, καθώς με πάνω από 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού ιού, για τέταρτη συνεχή ημέρα, η χώρα έγινε σήμερα η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από την πανδημία του κορωνοιού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 10.559 νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 165.929. Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας στη είναι χαμηλότερο σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς έχει καταγράψει μόλις 1.537 θανάτους εξαιτίας του κορωνοιού.

Οι ρωσικές αρχές εκτιμούν αυτό οφείλεται σε μια σειρά μέτρων που έλαβαν εγκαίρως για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, όπως το κλείσιμο των συνόρων, τα περισσότερα από 4 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει, η προετοιμασία των νοσοκομείων, κυρίως στη Μόσχα, επίκεντρο της covid-19 στη χώρα.  Επίσης, η καραντίνα που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και είναι προγραμματισμένο να αρθεί στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές ενδέχεται να παραταθεί ή και να γίνει πιο αυστηρή σε κάποιες περιοχές, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Ο ιός μεταδιδόταν ήδη από τα τέλη του 2019 σύμφωνα με έρευνα

Νέα γενετική ανάλυση του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 από περισσότερους από 7.600 ασθενείς γύρω από τον κόσμο δείχνει ότι κυκλοφορούσε από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ενώ διαδόθηκε εξαιρετικά γρήγορα μετά την πρώτη μόλυνση. Επιστήμονες στη Βρετανία αναζήτησαν για μεταλλάξεις του ιού και βρήκαν στοιχεία για τη γρήγορη μετάδοσή του, ωστόσο τίποτα δεν μαρτυρά ότι ο ιός μεταδίδεται πλέον πιο γρήγορα ή ότι είναι πιο πιθανή μια σοβαρή ασθένεια. «Ο ιός αλλάζει αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι γίνεται χειρότερος», λέει ο γενετικός ερευνητής Francois Balloux από University College London Genetics Institute στο CNNi.

Ο Balloux και οι συνάδελφοί του αναζήτησαν τις συνέπειες του ιού από μία τεράστια παγκόσμια βάση δεδομένων την οποία χρησιμοποιούν επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο προκειμένου να μοιραστούν δεδομένα. Έψαξαν για στοιχεία από διαφορετικές χρονικές στιγμές και χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός άρχισε να μολύνει τους ανθρώπους από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

«Αυτό αποκλείει το σενάριο που υποθέτει ότι ο νέος κορωνοϊός κυκλοφορούσε πολύ πριν εντοπιστεί, και επομένως είχε ήδη μολύνει μεγάλο αριθμό πληθυσμού», γράφει στην αναφορά η ομάδα του Balloux, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Infection, Genetics and Evolution».

Πρόκειται για κακά νέα. Κάποιοι γιατροί ήλπιζαν ότι ο ιός κυκλοφορούσε αρκετούς μήνες και ίσως είχε σιωπηλά μολύνει αρκετούς περισσότερους ανθρώπους από όσους έχουν επίσημα καταγραφεί, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι ίσως υπάρχει ήδη κάποιο ποσοστό ανοσίας σε κάποιους πληθυσμούς. «Όλοι μας το ελπίζαμε, το ίδιο κι εγώ», λέει ο Balloux.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments