Κόσμος

ΠΟΥ κορωνοϊός: Η αγορά στην Ουχάν έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα

ΠΟΥ κορωνοϊός: Η αγορά στην Ουχάν έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα
ΠΟΥ κορωνοϊός:"Η αγορά έπαιξε ρόλο στο συμβάν, αυτό είναι ξεκάθαρο, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποιο ρόλο, αν ήταν η πηγή ή ο χώρος που ενισχύθηκε ο ιός" τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που ζητά περαιτέρω έρευνα.

ΠΟΥ κορωνοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μια αγορά με άγρια ζώα στην πόλη Ουχάν της Κίνας έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού πέρυσι, όμως ζήτησε τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών. Οι κινεζικές αρχές έκλεισαν την αγορά αυτή την Ιανουάριο στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού και έχουν απαγορεύσει προσωρινά την πώληση και την κατανάλωση άγριων ζώων.

“Η αγορά έπαιξε ρόλο στο συμβάν, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο ρόλο, αν ήταν η πηγή ή ο χώρος που ενισχύθηκε ο ιός ή απλώς μια σύμπτωση ότι κάποια κρούσματα εντοπίστηκαν μέσα και γύρω από την αγορά”, δήλωσε ο δρ Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, ειδικός του ΠΟΥ για την ασφάλεια τροφίμων και τις ζωονοτικών ιών που περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ζωντανά ζώα ή μολυσμένοι πωλητές ή πελάτες έφεραν τον ιό στην αγορά, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει δηλώσει ότι “ υπάρχουν αρκετά στοιχεία” ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν, αν και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο. Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία που να συνδέουν την επιδημία με εργαστήριο στην Ουχάν και επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι ο κορονοϊός φαίνεται να αναπτύχθηκε στη φύση. Έρευνα των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών αμφισβητεί τους ισχυρισμούς Πομπέο, ενώ ο Μπεν Εμπάρεκ δεν τους σχολίασε καθόλου.

Εξάλλου επεσήμανε ότι οι επιστήμονες χρειάστηκαν έναν χρόνο για να εντοπίσουν ότι οι καμήλες ήταν η πηγή του MERS (Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής), του κορονοϊού που εμφανίστηκε το 2012 στη Σαουδική Αραβία και εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή. “Αυτό που είναι σημαντικό, αυτό που θα βοηθούσε πολύ, θα ήταν να έχουμε εντοπίσει τον ιό προτού μεταδοθεί στους ανθρώπους, πριν την εκδοχή που έχουμε τώρα. Διότι τότε θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους, πώς εξελίχθηκε”, πρόσθεσε.

“Σε ό,τι αφορά τις έρευνες, η Κίνα διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα όλες τις γνώσεις που χρειάζονται για να τις διεξάγει. Έχουν πολλούς ικανούς ερευνητές”, σημείωσε.

Κοινό θέαμα σε όλη την Ασία, στις υγρές αγορές παραδοσιακά πωλούνται ψαρικά και ζωντανά ζώα. Πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο όπου πωλούνται ζωντανά ζώα θα πρέπει να ακολουθούν πιο αυστηρούς κανόνες και να βελτιωσούν τις συνθήκες υγιεινής, ενώ κάποιες θα πρέπει να κλείσουν, επεσήμανε ο Μπεν Εμπάρεκ. “

Όμως στη μεγάλη πλειονότητα μπορούν να γίνουν αλλαγές και να οργανωθούν καλύτερα”, εξήγησε. Συχνά το θέμα είναι να γίνεται καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, να ελεγχθεί η κίνηση των ανθρώπων και των αγαθών και να βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο τα ζωντανά ζώα από τα ζωικά και τα φρέσκα προϊόντα.

Παράλληλα δείτε τις κατηγορίες του Τραμπ προς την Κίνα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments