Άρση μέτρων κορωνοϊός: Aισιοδοξία από τον χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας του ιού – Στη β΄φάση η χώρα μας
Άρση μέτρων κορωνοϊός: Από χθες 11 Μαΐου η χώρα μας πέρασε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες. Επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων , των οποίων η λειτουργία ανεστάλη. Ακόμη, επιτρέπεται η μετακίνηση προς και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και εργαζομένων, μόνο σε επιχειρήσεις που έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους.
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται και εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη. Υποχρεωτικά θα αναγράφονται τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου ή εργαζομένου, δηλαδή, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ΑΜΚΑ. Επίσης ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει. Ο ΑΦΜ της επιχείρησης και ο τόπος εργασίας. Οι εν λόγω δηλώσεις – βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης τους εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο.
Χαμηλή η μεταδοτικότητα του ιού στη χώρα μας
Ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός κυμαίνεται πλέον στο 0,3 με 0,4 που σημαίνει ότι 100 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό θα τον μεταδώσουν σε άλλους 30 -40 όταν, στις αρχές Μαρτίου ο δείκτης R0 ήταν 1, οι 100 μολυσμένοι με τον κορωνοϊό «κολλούσαν» άλλους 100. Ωστόσο, ο μειωμένος ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης μπορεί να αναστραφεί με τη δημιουργία εστιών με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Ως τέτοιες εστίες οι υπαίθριες συγκεντρώσεις και οι «αυθόρμητες» συναθροίσεις εκατοντάδων ανθρώπων σε δημόσιους χώρους, οι οποίες χαρακτήρισαν τις πρώτες ημέρες μετά την καραντίνα, απασχόλησαν πολύ στις σχετικές συνεδριάσεις τους επιστημονικούς και τους κυβερνητικούς φορείς. Ως συνέπεια αυτών είναι ότι όσοι συζητούν και αποφασίζουν την άρση των μέτρων συμφωνούν πως οι συγκεντρώσεις αποτελούν έναν αστάθμητο παράγοντα σε μία σταθερή διαδρομή, ο οποίος θα μπορούσε να εξαλειφθεί.
Αυτό θεωρείται ότι μπορεί να γίνει με την επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης, καφέ, μπαρ κλπ, νωρίτερα από την αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, δηλαδή την 1η Ιουνίου, ώστε η αναγκαία έξοδος των πολιτών να γίνεται αλλά να έχει σαφή και συγκεκριμένο προορισμό και βεβαίως να γίνεται σε συνθήκες ασφάλειας για τη δημόσια υγεία. Η χάραξη της βασικής διαδρομής όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 28 Απριλίου, για το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου, δεν έχει διαφοροποιηθεί, πλέον όμως φαίνεται πως κατά περίπτωση ίσως χρειάζεται να αλλάξουν οι χρόνοι και οι προθεσμίες όπως είχαν προσδιοριστεί. Ζητούμενο είναι να βγουν οι πολίτες έξω από τα σπίτια όπου παρέμειναν σε λιγότερη ή περισσότερη απομόνωση για έξι ολόκληρες εβδομάδες, αλλά να γίνει αυτό με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια.
Στους 152 οι νεκροί από τον φονικό ιό στη χώρα μας
Στους 152 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας κατέληξε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» 80χρονος με υποκείμενο νόσημα. Νωρίτερα, τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού ανακοίνωσαν όπως κάθε απόγευμα οι αρμόδιες αρχές. Οι νοσούντες που επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 10, ενώ συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.726, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Την ώρα της ανακοίνωσης είχαν συμπληρωθεί 48 ώρες χωρίς κάποιον νέο θάνατο, κάτι που δυστυχώς άλλαξε με τον χαμό του 80χρονου στο «Σωτηρία».
Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.726, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 607 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1374 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 12 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 151. Οι 37 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 99363 κλινικά δείγματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας