Χωρισμένοι στα δυο οι δικηγόροι της χώρας για τη δίκη Τοπαλούδη
Η αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα στην δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη πραγματικά συγκλόνισε το πανελλήνιο, αλλά ταυτόχρονα δίχασε τον νομικό κόσμο. Η κυρία Αριστοτέλεια Δόγκα κατέρριψε έναν – προς έναν τους ισχυρισμούς που προέβαλλαν οι δυο κατηγορούμενοι της υπόθεσης και συγκίνησε με την ανθρώπινη προσέγγισή της. Ωστόσο κατά την αναφορά της στη στάση που τήρησαν οι δυο κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε και στους δικηγόρους υπεράσπισης δημιουργώντας με τα λεγόμενά της έναν διχασμό στον νομικό κόσμο.
Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας ανέφερε: «Οι κατηγορούμενοι εξαρχής με δικονομικά τερτίπια ήθελαν να συσκοτιστεί η υπόθεση. Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δυο είναι τσακωμένοι και σε ρήξη επειδή τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Γελάνε στα διαλλείματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν.
Η φυσιολογική αντίδραση δεν είναι αυτή. Δυο άνθρωποι με τέτοια εγκλήματα, όταν δεν είναι συνεννοημένοι ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι …Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους. «Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς» και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί. Αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν και δεν είναι μόνο οι κατηγορούμενοι. … Έχω ακούσει από συνηγόρους των κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας».
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ Δημήτρης Κ. Βερβεσός σε ανακοίνωσή του ανέφερε σχετικά: ”
Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι : «Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας.
Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας», «Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι …. Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους», «Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».
Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.
Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία. Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου”.
Θέση για την υπόθεση πήρε και ο γνωστός ποινικολόγος κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε: “Δεν μου αρέσει να αξιολογώ την συμπεριφορά παραγόντων μιας δίκης, της οποίας δεν γνωρίζω το αποδεικτικό υλικό και την ακροαματική διαδικασία . Όμως , πολλοί συνάδελφοι ,μεταξύ των οποίων και εγώ, έχουμε εκ του μακρόθεν παρακολουθήσει την υπόθεση Τοπαλούδη από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το έγκλημα μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα μάλιστα το διαδίκτυο μας έδωσε την ευκαιρία να διαβάσουμε το μεγαλύτερο μέρος της εισαγγελικής αγορεύσεως,που φαίνεται ότι ενόχλησε και προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις ορισμένων συναδέλφων, με τους οποίους διαφωνώ!! Και στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ την συνάδελφο Σύλβια Πανά για την εξαιρετικά εύστοχη χθεσινή ανάρτηση της, με το περιεχόμενο της οποίας συμφωνώ.
Αφού η εισαγγελεύς , όπως φαίνεται, είχε πεισθεί για την ενοχή των δυο κατηγορούμενων σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε χρέος να καταβάλει κάθε προσπάθεια , επιστρατεύοντας όλες τις δικανικές της δυνατότητες, για να πείσει το δικαστήριο να υιοθετήσει την πρόταση της! ( Ίσως η μόνη κρητική που θα μπορούσα να κάνω, και μάλιστα με επιφύλαξη, είναι ότι ταυτίστηκε πολύ περισσότερο από ο τι ήταν αναγκαίο, με το θύμα και τους γονείς της) Και στο πλαίσιο αυτού του στόχου ήταν , πιστεύω αναγκαία και η …*επιθετική*, σε ορισμένα σημεία αντιμετώπιση της υπερασπίσεως , για να προκαλέσει ρωγμές και να αποδομήσει τις παραδοχές και τα επιχειρήματα της υπερασπιστικής γραμμής . Τέλος είμαι υποχρεωμένος να καυτηριάσω , αφ ενος την κίνηση του πατέρα Τοπαλούδη να προσφέρει στην εισαγγελέα ένα μπουκέτο λουλούδια μετά το τέλος της αγορεύσεως της και αφ ετερου την κίνησή της εισαγγελέως να το δεχθεί”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας