Κόσμος

Λιβύη Χαφτάρ: Ο στρατάρχης έχασε σημαντική αεροπορική βάση κοντά στην Τρίπολη

Λιβύη Χαφτάρ: Ο στρατάρχης έχασε σημαντική αεροπορική βάση κοντά στην Τρίπολη
Λιβύη Χαφτάρ: Τον έλεγχο μιας σημαντικής αεροπορικής βάσης στα περίχωρα της Τρίπολης έχασε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Λιβύη Χαφτάρ: Στον έλεγχο μιας σημαντικής αεροπορικής βάσης στα περίχωρα της Τρίπολης, προχώρησαν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και συνεργάζονται με την λιβυκή κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας (GNA), του Φαγέζ αλ Σάρατζ, σύμφωνα με το ΑΡ. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τον στρατάρχη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο διεξάγει μια εκστρατεία για να καταλάβει τον έλεγχο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Γκουνού, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων της Τρίπολης, δήλωσε ότι έγινε ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης «αλ – Ουτίγια», στα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαφτάρ δεν σχολίασε την είδηση. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, δεσμεύτηκε: «να απελευθερώσει όλες τις πόλεις και περιοχές της Λιβύης», διαμηνύοντας, ωστόσο πως: «η σημερινή νίκη, δεν είναι το τέλος της μάχης».

Οι εξελίξεις στη Λιβύη:

Ο Σάρατζ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή όλων των συνομιλιών με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ. ​Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, βρίσκονταν σε διμερείς διαπραγματεύσεις τόσο για τη διατήρηση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, όσο και για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης. Η Λιβύη έχει βυθιστεί σ’ έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από το 2011 και τον θάνατο του – επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας – Μουαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις: Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες. Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας. Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Το τουρκολιβυκό σύμφωνο:

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο προέβλεπε τη χάραξη κοινών θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ το δεύτερο αφορούσε τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών. Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, η οποία χαρακτήρισε ως «παράνομο» και «άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κι άλλων χωρών της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Στο μεταξύ, η τουρκολιβυκή συμφωνία, αμφισβητείται και στο εσωτερικό της Λιβύης, καθώς ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), έχει δεσμευτεί να την καταργήσει

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments