Ελλάδα

Πτήσεις κορωνοϊός: Έτσι θα πετάμε από τη Δευτέρα – Τι αλλάζει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Πτήσεις κορωνοϊός: Έτσι θα πετάμε από τη Δευτέρα – Τι αλλάζει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Πτήσεις κορωνοϊός: Η πανδημία του κορωνοϊού αλλάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν. Διαβάστε πως θα πετάμε από τη Δευτέρα και τι αλλάζει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πτήσεις κορωνοϊός: Ο κορωνοϊός αλλάζει τα πάντα και έξω από αυτό δεν γίνεται να μείνουν ούτε οι πτήσεις. Τον Απρίλιο η αεροπορική κίνηση που καταγράφηκε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Από το σύνολο των αεροδρομίων της Ελλάδας ταξίδεψαν μόλις 37.273 επιβάτες με τη συνολική αεροπορική κίνηση να είναι μειωμένη κατά 99%. Οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό κατέγραψαν πτώση σε ποσοστό 99,6%! Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η μείωση της επιβατικής κίνησης στο σύνολο των αερολιμένων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού και της απαγόρευσης πτήσεων, ήταν πρωτοφανής.

Τα αριθμητικά στοιχεία

Οι επιδόσεις των δύο τελευταίων μηνών μάλιστα επηρεάζουν συνολικά τα αποτελέσματα του α΄ τετραμήνου του έτους. Ετσι, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 5,45 εκατομμύρια παρουσιάζοντας πτώση 47,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οπότε και είχαν διακινηθεί 10,4 εκατομμύρια επιβάτες.

Σε σχέση με τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, ανήλθαν στις 63.738 (από τις οποίες 37.670 εσωτερικού και 26.068 εξωτερικού), παρουσιάζοντας πτώση 35,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 99.164 πτήσεις.

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία του Απριλίου, καθώς από την ανάλυση των αεροπορικών δεδομένων προκύπτει μείωση σε ποσοστό 99% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) σε σχέση με το 2019 που είχαν διακινηθεί 3.745.671 επιβάτες. Συνολικά τον φετινό Απρίλιο διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μόλις 37.273 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 5.032 με πτώση 85,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 που είχαν πραγματοποιηθεί 33.727 πτήσεις. Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 6.045 καταγράφοντας μείωση 99,6% σε σχέση με το 2019, όταν είχαν αφιχθεί 1.380.543 επιβάτες.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, «στα στατιστικά στοιχεία όλων των αεροδρομίων καταγράφεται πρωτόγνωρη μείωση κίνησης λόγω των περιορισμών μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για την προστασία πολιτών και επιβατών από την εξάπλωση του Covid-19».

Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα 25 Μαΐου

Με αυστηρά μέτρα προστασίας από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, επανεκκινεί επί της ουσίας η αεροπορική αγορά εσωτερικού, η οποία θα εξυπηρετείται χωρίς περιορισμούς με περισσότερες πτήσεις.

Σύμφωνα με τα μέτρα του Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βασίζονται στις οδηγίες των Eθνικών Yγειονομικών Αρχών, η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Ως εκ τούτου στο εξής όσοι θα ταξιδεύουν αεροπορικώς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
  • Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση.
  • Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία του αεροδρομίου και στους χώρους υγιεινής/WC, τα οποία οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν σε όλα τα στάδια της ταξιδιωτικής διαδικασίας (αναχώρηση, άφιξη).

Τήρηση αποστάσεων

  • Πολυκαρβονικά φύλλα χρησιμοποιούνται για περισσότερη προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής και συνεργασίας επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.).
  • Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων.
  • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.
  • Το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης θα είναι στη διάθεσή των επιβατών και θα παρέχει πληροφορίες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση, ενώ θα επιβλέπει την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
  • Ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής ενημερώνει τους επιβάτες τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.

Να αξιοποιούν τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές εφαρμογές οι επιβάτες

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι επιβάτες να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking). Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης. Το αεροδρόμιο συνιστά στους επιβάτες να αφήνουν μια θέση κενή δίπλα από άλλους επιβάτες όταν κάθονται.

Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή. Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.

Για τους επιβάτες ΑμεΑ

Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.

Η διοίκηση του Αεροδρομίου επισημαίνει ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι οδηγίες του ακολουθούνται πιστά. Επιπλέον τα παραπάνω μέτρα αξιολογούνται διαρκώς για την αποτελεσματικότητά τους και θα προσαρμόζονται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων κρατικών Αρχών. Ιδιαίτερα για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που έχουν φθάσει στο αεροδρόμιο, οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ατομικών στοιχείων, ενώ κατά την κρίση τους μπορεί να πραγματοποιούν και λήψεις βιολογικού υλικού για test Covid-19. Μέχρι τώρα, στους αφικνούμενους επιβάτες εξωτερικού ισχύει η 14ήμερη καραντίνα. Σχετική ενημέρωση παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments