Οικονομία

Επένδυση μαμούθ 130.000.000 ευρώ στην Κοζάνη

Τουλάχιστον 350 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ενώ οι επένδυση θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση στην Κοζάνη που αφορά την κατασκευή ενός εκ των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών πάρκων. Η επένδυση μαμούθ όπως έχει χαρακτηριστεί θα αποτελέσει και κομβικό στοιχείο στο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης της περιοχής η οποία τόσα χρόνια έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ. Η επένδυση θα είχε ξεκινήσει αλλά η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο στις εργασίες.

Η περίοδος κατασκευής του έργου έχει προσδιοριστεί στους 16 μήνες, η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 130 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν την περίοδο των εργασιών 350 θέσεις απασχόλησης. Να υπενθυμίσουμε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) εξαγόρασαν το έργο από τη Juwi, γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο τελικό στάδιο αδειοδότησής του.

Όταν τεθεί σε λειτουργία, θα παράγει ετησίως 300 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών. Έτσι, θα αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα 300.000 τόνων CO2, οι οποίοι ισοδυναμούν με 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους. Αυτό σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει την ποιότητα ζωής αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι για τα επόμενα 20 χρόνια η ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει οριστεί στα 56,72 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα, κόστος χαμηλότερο από την τιμή χονδρικής που ισχύει σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί το ίδιο το έργο αντί να επιδοτείται, να επιδοτεί άλλα έργα ανανεώσιμων πηγών, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες το 40% της επένδυσης θα αποτελεί ελληνική προστιθέμενη αξία.

Η απόφαση για απολιγνιτοποίηση είναι πλέον μονόδρομος και η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να είναι μονάχα η αρχή. Τόσο η ΔΕΗ όσο και τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν επενδύσεις τέτοιου είδους δεσμεύοντας μέσα στο επόμενο διάστημα περίπου 30.000 στρέμματα (πρώην) λιγνιτικής γης για να κατασκευαστούν και άλλα αντίστοιχα έργα τα οποία αναμένεται να έχουν ισχύ 2 GW, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά το 1 δις ευρώ και ίσως αγγίξει ακόμη και το 1,5 δις. Ειδικά η ΔΕΗ έχει μπει πολύ δυναμικά σε αυτό το «παιχνίδι», έχοντας εκπονήσει πλάνο που την θέλει ως το 2024 να είναι σε θέση να παράγει ενέργεια της τάξης του 1,5 GW αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά πάρκα.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο που αναμένεται προς τα τέλη του 2021 σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και ένα από τα πέντε σημαντικότερα στην Ευρώπη. Μια επένδυση ύψους 130.000.000 ευρώ που θα παράγει ετησίως 300 GWh ηλεκτρικής ενέργειας.  Το άμεσο όφελος από την επένδυση, αφορά στις 350 νέες  θέσεις εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι μέσω του νομοθετημένου πόρου θα αποδίδει στις τοπικές κοινωνίες περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο. Η συνολική ετήσια παραγωγή του ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών το ίδιο διάστημα και αυτό θα συμβαίνει χωρίς να εκλύονται οι περίπου 300.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που ισοδυναμούν με 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους στο περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο