Συνάντηση κορυφής Τζόνσον – Πούτιν: Διαδικτυακή σύσκεψη στις 4 Ιουνίου για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Συνάντηση κορυφής Τζόνσον – Πούτιν: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφής που θα έχει ως θέμα την δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, ανακοίνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Μόσχα με ανάρτηση της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. «Στις 4 Ιουνίου η κυβέρνηση της Βρετανίας θα διοργανώσει το Global Vaccine Summit 2020. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προσκάλεσε επισήμως τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει στην διαδικτυακή συνάντηση κορυφής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας.
Ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι κύριος σκοπός της συνάντησης κορυφής θα είναι η αξιοποίηση όλων πόρων που είναι αναγκαίοι για την στήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Global Alliance for Vaccines and Immunisation – GAVI Alliance), ώστε να εξασφαλισθεί σε όλους η πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
«Καμπανάκι κινδύνου» κρούει για ακόμα μια φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό μειώνονται μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας
«Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορωνοϊού«, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική. Ο Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος. «Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν. «Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».koronoios-kina
Πρόσθεσε ότι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση». Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.
Αναστέλλεται η κλινική δοκιμή του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ανεστάλη προληπτικά η κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης, του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε την απόφαση του διεθνούς οργανισμού, στον απόηχο μιας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στο περιοδικό «The Lancet». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η χρήση της χλωροκίνης όπως και των παραγώγων της (σ.σ. υδροξυχλωροκίνη) έναντι του κορωνοϊού κρίνεται «αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβής» σε ασθενείς με Covid 19, γεγονός που επισήμανε και ο κ. Γκεμπρεγέσους. «Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας