Κόσμος

Κορωνοϊός: Περισσότερα από 6.075.070 κρούσματα παγκοσμίως, 369.086 θάνατοι

Κορωνοϊός: Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο είναι οι ΗΠΑ με 103.781 νεκρούς από τον Φεβρουάριο που σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 369.086 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2019 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με βάση επίσημες πηγές. Περισσότερα από 6.075.070 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από τα οποία τουλάχιστον 2.502.600 θεωρείται σήμερα ότι έχουν ιαθεί.

Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο είναι οι ΗΠΑ με 103.781 νεκρούς από τον Φεβρουάριο που σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος. Ακολουθεί η Βρετανία (38.376 νεκροί), η Ιταλία (33.340 νεκροί), η Βραζιλία (28.834 νεκροί) και η Γαλλία (28.771 νεκροί). Η Κίνα (εξαιρουμένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), απ΄όπου ξεκίνησαν τα κρούσματα, έχει καταγράψει 4.634 νεκρούς.

Χθες η Ρουάντα ανακοίνωσε τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό στο έδαφός της. Σήμερα στην Ευρώπη ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 177.780, στις ΗΠΑ και στον Καναδά σε 177.780 , στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 50.631, στην Ασία 16.134, στην Μέση Ανατολή 9.437, στην Αφρική 4.056 και στην Ωκεανία 132.

Μέχρι τις 21 Ιουνίου το lockdown της Ισπανίας

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε μια τελευταία παράταση δύο εβδομάδων του lockdown, μέχρι τις 21 Ιουνίου, μετά την οποία η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει πλέον περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais. Ο Πέδρο Σάντσες είπε στους αρχηγούς των τοπικών κυβερνήσεων στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown στη χώρα καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα ποσοστά μόλυνσης.

Ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη χώρα αυξήθηκε χθες κατά τέσσερις φθάνοντας σε 27.125, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, γεγονός που δείχνει μια δραματική μείωση των θανάτων από την νόσο καθώς η Ισπανία αρχίζει να θέτει την επιδημία υπό έλεγχο.

Η κατάσταση στη Βρετανία

Ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ υπερασπίστηκε σήμερα την «προσεκτική» χαλάρωση της καραντίνας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση λέγοντας ότι «είναι το κατάλληλο βήμα για αυτή την περίοδο». Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί επικρίσεις από ορισμένους επιστήμονες για την χαλάρωση του lockdown, που επιβλήθηκε πριν από δέκα εβδομάδες, με κάποιους από αυτούς να το χαρακτηρίζουν πρόωρο και επικίνδυνο δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων.

Η Βρετανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από COVID-19 και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα χαλαρώσει «με προσοχή» την καραντίνα για να εξισορροπήσει την ανάγκη για άνοιγμα της οικονομίας αλλά και για να προσπαθήσει να προλάβει τυχόν αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό είναι το σωστό βήμα σε αυτή τη φάση. Προχωράμε πολύ προσεκτικά βασιζόμενοι στην επιστήμη αλλά και στην δυνατότητά μας τώρα να παρακολουθούμε τον ιό», δήλωσε ο Ράαμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο