ΗΠΑ κορωνοϊός νεκροί: Πάνω από 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία ημέρα
ΗΠΑ κορωνοϊός νεκροί: Ο φονικός ιός συνεχίζει να σαρώνει τις ΗΠΑ, αφού κατέγραψε 23.553 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επί συνόλου 1.761.503 και 915 νέους θανάτους επί συνόλου 103.700. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και παρ’ ότι οι αριθμοί των ημερήσιων θανάτων έχουν μειωθεί σε σχέση με την περίοδο της κορύφωσης, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Παράλληλα χιλιάδες ακόμα άνθρωποι σε όλη την αμερικανική επικράτεια παραμένουν σε νοσοκομειακές μονάδες, πολλοί εκ των οποίων δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ ασχολείται αποκλειστικά με τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ αρκετοί κυβερνήτες πολιτειών παλεύουν να ισορροπήσουν την καθημερινότητα των περιοχών τους στη νέα κατάσταση, υπό καθεστώς απόλυτης αταξίας, μετά και τα τελευταία γεγονότα και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό με βεβαρημένο παρελθόν βίας στη Μινεάπολη.
Εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαζικών διαδηλώσεων μετά το φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό οι επιστήμονες φοβούνται ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του φονικού ιού. Παρόλο που αρκετοί διαδηλωτές φορούν μάσκες , η συνάθροιση τόσων ανθρώπων εγκυμονεί κινδύνους δημόσιας υγείας. Οι αρχές προέτρεψαν τους διαδηλωτές να φοράνε μάσκες και να τηρούν αποστάσεις για να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να αποδειχθούν εστίες υπερμετάδοσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κάτι που θα φανεί σε περίπου δύο εβδομάδες.
Η δήμαρχος της Ατλάντας συμβούλευσε τους διαδηλωτές «να πάνε να κάνουν ένα τεστ αυτή την εβδομάδα».
Παράλληλα ορισμένοι λοιμωξιολόγοι δήλωσαν ότι είναι θετικό πως οι διαμαρτυρίες γίνονται σε ανοικτούς χώρους, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης. «Οι διαδηλωτές τρέχουν πολύ ολόγυρα, πράγμα που σημαίνει πως εκπνέουν πιο γρήγορα, αλλά από την άλλη προσπερνάνε ο ένας τον άλλο πολύ γρήγορα», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος δρ Γουίλιαμ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Επίσης, όπως είπε, οι διαδηλωτές είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία, άρα θα έχουν γενικά καλύτερη έκβαση αν αρρωστήσουν, παραμένει πάντως ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε μέλη της οικογένειας τους και σε συγγενείς τους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και πιο ευπαθείς.
Ο ιστορικός της ιατρικής δρ Χάουαρντ Μάρκελ, ειδικός στις πανδημίες, φάνηκε πιο αισιόδοξος και υπενθύμισε ότι οι διαδηλώσεις του πλήθους που είχαν γίνει σε αμερικανικές πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ εν μέσω της πανδημίας γρίπης του 1918, είχαν συχνά ακολουθηθεί από εξάρσεις νέων κρουσμάτων. «Ναι μεν οι διαδηλώσεις γίνονται έξω, αλλά οι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και, σε αυτές τις συνθήκες, το να είναι κανείς σε ανοικτό χώρο, δεν τον προστατεύει και πολύ. Οι δημόσιες συναθροίσεις είναι δημόσιες συναθροίσεις, δεν έχει σημασία για τι πράγμα κανείς διαμαρτύρεται ή πανηγυρίζει. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο, απαγορεύονται ακόμη οι μεγάλοι αθλητικοί αγώνες», τόνισε ο Μάρκελ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας