Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι πιο σοβαρό απ’ ότι φαίνεται. Η εξέγερση σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόιντ από αστυνομικό, έχουν ένα βαθύτερο πολιτικό υπόβαθρο που δεν σχετίζεται με τη διαχρονική καταγγελία από την έγχρωμη κοινότητας για διακρίσεις εις βάρος της.
Όπως αναφέρουν πρόσωπα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα οποία παρακολουθούν στενά την υπόθεση, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ανταποκριτές, η οργανωτική δομή των επεισοδίων και το μοτίβο διασποράς τους σε όλη τη χώρα, παραπέμπει σε κάτι ευρύτερο, βαθύτερο και με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες από αυτές που θα είχε μία αυθόρμητη οργισμένη αντίδραση των Αφροαμερικανών.
Οι Antifa τρομοκρατική οργάνωση
Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να χαρακτηρισθούν οι Antifa τρομοκρατική οργάνωση δείχνει και το ποιους θεωρεί ως πραγματικούς οργανωτές της αναταραχής. Η άποψη τού Λευκού Οίκου είναι ότι το εκτεταμένο δίκτυο αναρχοαριστερών οργανώσεων, έχοντας πολιτική στήριξη, χρηματοδότηση και επιμελητεία από συγκεκριμένα κέντρα, εκμεταλλεύεται τη δολοφονία του Φλόιντ για να προωθήσει πολιτική ατζέντα η οποία περνά μέσα από την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Εξάλλου η ενδυμασία, τα σύμβολα, τα συνθήματα και η εν γένει παρουσία του κορμού των διαδηλωτών υποδηλώνουν ότι όντως πρόκειται για μπλοκ Antifa και μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι, ομάδες μεταφέρονται από τη μια Πολιτεία σε άλλη για να ενισχύσουν την δράση των άδολων εξεγερμένων οι οποίοι προφανώς αγνοούν τον σχεδιασμό και την εργαλειοποίησή τους.
«Οι αναρχικοί υπό την ηγεσία κυρίως του Antifa ελέγχθηκαν γρήγορα. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τον δήμαρχο από την πρώτη νύκτα και δεν θα είχε υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε σε μία από τις αναρτήσεις του στο Τwitter ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναφερόμενος στον Τζέικομπ Φρέι, τον δήμαρχο των Δημοκρατικών της Μινεάπολης από όπου ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας. Τις έρευνες για την εμπλοκή των ακροαριστερών οργανώσεων έχει αναλάβει το FBI και όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ «η βία που οργανώνεται και διαπράττεται από το Antifa και άλλες παρόμοιες οργανώσεις συνιστά εσωτερική τρομοκρατία και θα αντιμετωπισθεί ως τέτοια».
Είναι σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει διασύνδεση μέρους των Δημοκρατικών με τα επεισόδια και ευθεία ανάμιξη άλλων κέντρων, όπως ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει εξ αρχής ταχθεί ανοιχτά και επιθετικά εναντίον του Αμερικανού Προέδρου και της πολιτικής του.
Παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός τέως Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος παρέσχε πλήρη πολιτική κάλυψη στους διαδηλωτές, παίρνοντας μεν αποστάσεις από τις λεηλασίες και τις καταστροφές, αλλά τασσόμενος υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.
«Τα κύματα των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια γνήσια και νόμιμη οργή για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ(…) είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ο συνεχής, διαβρωτικός ρόλος που ο ρατσισμός διαδραματίζει στην κοινωνία μας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του.
Ο διχασμός στην Αμερική φαίνεται ότι είναι βαθύς και στα πραγματικά αίτια της ρηγμάτωσης – η πλειοψηφία των 40 και πλέον εκατομμυρίων νέων ανέργων λόγω κορωνοϊού είναι Αφροαμερικανοί και Λατίνοι – προστίθεται η πολιτική σκοπιμότητα η οποία επιδιώκει τη διεύρυνση του χάσματος και τη δια αυτής σώρευση πολιτικού κόστους στον Τραμπ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Μόνο που υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι το αντίθετο από το επιδιωκόμενο για τους αντιπάλους του Τραμπ και η αντίδραση της υπόλοιπης Αμερικής να οδηγήσει τον σημερινό Πρόεδρο σε νέα θητεία, διότι η αμερικανική κοινωνία δεν απαρτίζεται μόνο από τους Antifa, το τμήμα των εγχρώμων που δικαιολογημένα αντιδρά και το Hollywood. Το δε εκκωφαντικό παρών των χειραγωγούμενων ακροαριστερών οργανώσεων τύπου Antifa στο σκηνικό, υπενθυμίζει την οργανική πολιτική και επιχειρησιακή σχέση μεταξύ φαινομενικά ασύνδετων εθνοαποδομητικών και παγκοσμιοποιητικών κέντρων, ανεξαρτήτως δήθεν ιδεολογικού προσήμου.