Άνοιγμα ξενοδοχείων: Το 80% των επιχειρήσεων δεν άνοιξαν στις 1 Ιουνίου – Αγωνία για την τουριστική περίοδο
Άνοιγμα ξενοδοχείων: Χθες 1η Ιουνίου ήταν η μέρα της πρεμιέρας στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά από το υποχρεωτικό λουκέτο που αναγκάστηκαν να βάλουν χιλιάδες επιχειρήσεις όταν ξέσπασε ο κορωνοιός στη χώρα μας. Ειδικότερα από τις 1 Ιουνίου, άνοιξαν και πάλι τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας ενώ στις 15 Ιουνίου θα μπορούν να ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία. Ωστόσο, τα πράγματα στη τωρινή φάση που διανύει η Ελλάδα έχουν αλλάξει άρδην, με τους πολίτες να καλούνται να ακολουθούν και να εναρμονίζονται με τους νέους κανόνες. Έτσι οι οι ξενοδόχοι της χώρας κατά το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους παρακολουθούν «μουδιασμένοι» τη διαδικασία επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους, τι θα ισχύσει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γενικότερα πως θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική περίοδος.
«Για να είμαστε ασφαλής πρέπει να συμμορφωθούμε με το πρωτόκολλο. Χρειάζεται γιατρός και κοστολόγηση για να λειτουργείς με καλύτερα δεδομένα. Τα πρωτόκολλα κοστίζουν. Περί τα 1000 ευρώ μηνιαίως χρειάζεται ένας γιατρός» ανέφερε σχετικά.
Παράλληλα, αναφορικά με την τουριστική κίνηση, ο πρόεδρος εκτίμησε ότι ενδεχομένως να αρχίσει ο ερχομός τουριστών οδικώς μετά τις 15/6 στην βόρεια Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ελλάδα από τις αρχές Ιουλίου. Τέλος, οι τιμές στα ξενοδοχεία θα κυμαίνονται περίπου όπως οι περσινές, παρά την φαραωνική μείωση της ζήτησης, ωστόσο, όπως διεμήνυσε ο κ. Τάσιος θα υπάρξουν πακέτα προσφοράς.
Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη λειτουργία των ξενοδοχείων
- Με την προς δημοσίευση ΚΥΑ θεσπίζεται σήμα πιστοποίησης με τον τίτλο «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.
- Παράλληλα καταγράφεται πού και πότε είναι η χρήση μάσκας που μπορεί να είναι είτε απλή χειρουργική είτε πάνινη/υφασμάτινη με την υποσημείωση ότι το προσωπικό υπηρεσίας υποδοχής μπορεί να φορά και προσωπίδα.
- Επίσης, γίνεται αναλυτική καταγραφή για τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, της διαχείρισης ύποπτου κρούσματος αλλά και του βιβλίου συμβάντων Covid-19.
- Αναφορά υπάρχει και για τα τουριστικά λεωφορεία με σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες.
- Για τους παραβάτες, δε, προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 1.500 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες βάσει μιας εξάβαθμης κλίμακας των παραβάσεων.
Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επιδημιολόγους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι προαιρετική η χρήση plexiglass στην υποδοχή, συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικών εναλλακτικών για το check in -check out (η διάρκεια των οποίων παρατείνεται) αλλά και για πληρωμές, επίσης συνιστάται η διακριτική παρακολούθηση πελατών με συμπτώματα για διαχείριση από τη διοίκηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας