Κόσμος

Ουάσινγκτον υπέρ της Ελλάδας: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Ουάσινγκτον υπέρ της Ελλάδας: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας τονίζοντας ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβυή είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό.

Ουάσινγκτον υπέρ της Ελλάδας: Ξεκάθαρη είναι η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει την θέση της Ελλάδας τονίζοντας σε αυστηρό τόνο ότι το μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό. Αυτή η δήλωση ήρθε μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή από την Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζουν ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Στην απάντησή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «θαλάσσιες διενέξεις» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Άγκυρας «αντιπαραγωγικές και προκλητικές». Ωστόσο στην ίδια τοποθέτηση οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν «προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα».

Όλη η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Ενώ οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές.Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια», αναφέρεται στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο