Οικονομία

Δημόσιο: Στα 2,4 δις ευρώ οι οφειλές του προς τους ιδιώτες

Δημόσιο: Τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες στα τέλη Απριλίου.

Στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν στα τέλη Απριλίου οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Πρόκειται για ποσό που παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο. Στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταδεικνύουν πως το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθε στο ποσό των 1,770 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του ποσού των 1,788 δις ευρώ στο οποίο ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα, Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Απρίλιο αυξήθηκαν στα 626 εκατομμύρια ευρώ, από 610 εκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη Γενική Κυβέρνηση αύξηση σημείωσαν τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα των ασφαλιστικών ταμείων ανερχόμενες σε 486 εκατομμύρια ευρώ, από 484 εκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων μειώθηκαν αισθητά από τα 680 εκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο, στα 667 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο, ενώ το ίδιο συνέβη και με τα χρέη των Λοιπών Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις οφειλές των υπουργείων.

Σε ύφεση η Ελληνική Οικονομία το 2020 ήδη πριν τον κορωνοϊό:

Εν τω μεταξύ, καθόλου καλή δεν είναι η οικονομία της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ύφεση σε ποσοστό 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους, την ώρα μάλιστα που η χώρα δεν είχε μπει σε γενικό lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Και το σημαντικό πλέον ερώτημα που τίθεται είναι πόσο «βάθος» θα έχει η ύφεση μέσα στο 2020, την ώρα που η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός πλήττεται λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών η ύφεση μπορεί να αγγίξει και το 13% το 2020, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα φτάσει μέχρι 9,5% ενώ διεθνείς οίκοι «βλέπουν» μείωση του ΑΕΠ, πέριξ του 10%. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν την αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία, όπου, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δραματική. Η ανεργία παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση ήδη από τον Μάρτιο, η οποία κλιμακώθηκε τον Απρίλιο, με δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους, ενώ πλέον από την 1η Ιουνίου έχουμε κύμα απολύσεων, καθώς τελείωσαν τα όποια μέτρα προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο