Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς: Το «στολίδι» του Ιουνίου περιμένει τους ταξιδιώτες του
Είναι γεγονός. Ύστερα από δυόμισι χρόνια εργασιών το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς “Άννα Πολλάτου” άλλαξε ριζικά. Πλήρως ανακαινισμένο, με μεγαλύτερους χώρους και εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ελέγχου για επιβάτες και αποσκευές δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα αεροδρόμια της χώρας.
Μάλιστα, μεγαλύτερο κατά 10.700 m² σε σχέση με πριν έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται…
Το παλιό αεροδρόμιο του Κεφαλονιάς λοιπόν, αποτελεί παρελθόν. Τέλος οι ελλείψεις, οι περιορισμένοι χώροι και οι παλιές υποδομές. Το “όνειρο” όσων εργάστηκαν για την υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και αναβάθμισής του, από τον Νοέμβριο του 2017, έγινε πραγματικότητα. Με σιγουριά μπορεί ο καθένας να πει πως “ο αερολιμένας αποτελεί το πιο ευχάριστο καλωσόρισμα και κατευόδιο για τους ταξιδιώτες – επισκέπτες του”. Σημειώνεται, ότι το αεροδρόμιο ανακατασκευάστηκε χωρίς να σταματήσει ούτε μία ημέρα η λειτουργία του.
Ποιες είναι άραγε οι κυριότερες αλλαγές που έγιναν;
- Κατασκευή νέου αεροσταθμού συνολικής επιφάνειας 10.700 m².
- Αύξηση των σημείων του check-in κατά 70%.
- Διπλασιασμός των σημείων ασφάλειας και ελέγχου των επιβατών.
- Εγκατάσταση νέου μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών.
- Διπλασιασμός του συνολικού αριθμού των πυλών αναχωρήσεων.
- Κατασκευή νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διαχείρισης των λυμάτων.
- Κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού και νέου φυλακίου ελέγχου της πρόσβασης στην περιοχή δραστηριότητας των αεροσκαφών.
- Ανακαίνιση του Πύργου Ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.
- Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης, απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών.
- Αναμόρφωση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών.
Έργο της Fraport Greece η “μεταμόρφωση”:
Οι παραπάνω αλλαγές στο “Άννα Πολλάτου” πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συντήρησης, λειτουργίας, διαχείρισης και βελτίωσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που ανέλαβε η Fraport Greece τον Απρίλιο του 2017 για τα επόμενα 40 χρόνια. Το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στους αερολιμένες, οι οποίες θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. Για το σύνολο των έργων ανάπτυξης η Fraport Greece θα επενδύσει μέχρι το 2021 τουλάχιστον το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Στην υπόλοιπη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης θα πραγματοποιήσει επιπλέον έργα συντήρησης και αναβάθμισης στα αεροδρόμια, υλοποιώντας συνολικά περίπου επενδύσεις ύψους 1 δις ευρώ.
Μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό – Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους:
Η επιστροφή στη “νέα κανονικότητα” και η επανέναρξη των διεθνών πτήσεων που είχαν σταματήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, βρίσκουν το αεροδρόμιο πανέτοιμο. Οι εργαζόμενοι του αερολιμένα έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και γνωρίζουν όλες τις συστάσεις των ειδικών για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και των επιβατών.
Σε όλο το προσωπικό έχουν διανεμηθεί μέσα ατομικής προστασίας, δηλαδή μάσκες, γάντια αντισηπτικά, ενώ παντού τονίζεται πως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επισκέπτες επιβάλλεται σε όλους τους χώρους να φορούν προστατευτική μάσκα. Επίσης, ειδικές σημάνσεις στους χώρους των ελέγχων εισιτηρίων – διαβατηρίων και στις πύλες αναχώρησης υπενθυμίζουν την τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου.
Συγχρόνως, προκειμένου να μην γίνεται χρήση των λεωφορείων από και προς τα αεροπλάνα, εφαρμόζεται η διαδικασία walk in – walk out. Οι ταξιδιώτες περπατούν, δηλαδή, προς το αεροσκάφος και αντίστροφα. Τέλος, έχουν οριστεί ειδικοί χώροι για την παραμονή πιθανού κρούσματος SARS-CoV-2 αλλά και χώροι παραμονής για τους συνεπιβάτες του. Οι απολυμάνσεις σε όλους του χώρους του αερολιμένα θεωρούνται αυτονόητες.
Ωστόσο, την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι του νησιού χαρακτηρίζουν δύσκολη τη φετινή σεζόν. Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες, η έλλειψη ρευστότητας είναι ένας παράγοντας, που τους προβληματίζει, όπως επίσης και η αβεβαιότητα, που επικρατεί, με την αεροπορική σύνδεση τους με άλλες χώρες του εξωτερικού. Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς/ Ιθάκης, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, τόνισε πως 600.000 τουρίστες δεν θα επισκεφθούν φέτος Κεφαλονιά και Ιθάκη.
«Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν θα είναι από 1η Ιουλίου. Το πρόβλημα ρευστότητας είναι ένα σοβαρό θέμα, που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι. Τα περισσότερα λάμβαναν προκαταβολές από τους tour operators μέσω των early bookings και αυτό έχει κοπεί. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα με την απόφαση των ξενοδοχείων να επαναλειτουργήσουν, διότι δεν υπάρχει ρευστότητα. Από την άλλη πλευρά οι tour operators πιέζουν για να πληρωθούν, οι όποιες κρατήσεις φέρουν μετά από 50-60 ημέρες, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα διάστημα, που ο ξενοδόχος θα πρέπει να έχει αρκετό ρευστό να χρηματοδοτεί τη επιχείρηση» σημείωσε και υπογράμμισε:
“Αγγλία και Ιταλία, που είναι το μεγαλύτερος μέρος των τουριστών, που επιλέγουν τα δυο νησιά του Ιονίου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές αυτή την στιγμή είναι στην μαύρη λίστα και όσο καθυστερεί η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν οι πτήσεις, κάνει τους ξενοδόχους να το σκέφτονται. Είναι μια αρνητική εξέλιξη η μετάθεση των δρομολογίων προς τα πίσω». Υπενθυμίζεται, πως η British Airways αποφάσισε να ξεκινήσει μειωμένες πτήσεις προς Κεφαλονιά και Ζάκυνθο την 1η Αυγούστου.
«Έχουν μειωθεί τα δρομολόγια, όταν πριν είχαμε καθημερινή σύνδεση με την Αγγλία και έχουν πτήσεις 3 φορές την εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουμε ότι αυτές θα είναι οι τελικές. Μηνύματα, που δείχνουν ότι θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και δεν θα ανοίξουν αρκετά ξενοδοχεία σε Κεφαλονιά» είπε ο κ. Τιμοθεάτος. «Οι διεθνείς αφίξεις από το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς πέρυσι ήταν περισσότερες από 332.000. Μέχρι και τέλος Ιουνίου, που σίγουρα δεν θα υπάρχουν πτήσεις έχουν χαθεί περίπου 100.00 αφίξεις τουριστών. Αν σε αυτό το νούμερο προσθέσουμε και την ακύρωση των κρουαζιερόπλοιων, που φέτος αναμένονταν 220, μιλάμε για μια απώλεια σε τουρίστες πάνω από 600.000. Τεράστιο νούμερο αυτή η απώλεια για Κεφαλονιά και Ιθάκη» κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας