Πώς να διατηρήσεις το ψωμί φρέσκο για πολύ καιρό
Το ψωμί είναι μια από τις βασικές καθημερινές τροφές. Πηγαίνει με όλα τα φαγητά ενώ προσφέρει απόλαυση και σε χορταίνει. Το καλό ψωμί εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσει κανείς για να ζυμώσει. Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια και θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας. Τι γίνεται όμως όταν δεν καταφέρνουμε να φάμε ολόκληρο το ψωμί μέσα σε μια ημέρα και την επόμενη αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται μπαγιάτικο. Και καλά αν θες να φτιάξεις μπιφτέκια ή άλλο φαγητό ίσως ένα μπαγιάτικο ψωμί να μπορεί χρησιμοποιηθεί, όταν όμως δεν γίνεται αυτό, δυστυχώς πάει στα σκουπίδια.
Και εδώ έρχονται μερικές συμβουλές πως να διατηρήσετε το ψωμί φρέσκο για πολύ καιρό.
- Την ημέρα που θα αγοράσεις το ψωμί, αφού καταναλώσεις όσο θέλεις, κόψε το υπόλοιπο σε φέτες, προκειμένου να το βάλεις στην κατάψυξη. Εάν στο συρτάρι της κουζίνας σου δεν κρύβεις κανένα αλυσοπρίονο, θα σε συμβουλεύαμε να μην το καταψύξεις ολόκληρο.
- Στρώσε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τοποθέτησε πάνω τις φέτες (σε μία σειρά, όχι τη μία πάνω στην άλλη) και βάλ’το στον καταψύκτη.
- Μόλις παγώσουν πλήρως, τοποθέτησέ τες σε πλαστικές επαναχρησιμοποιήσιμες σακουλίτσες τροφίμων, αφαιρώντας όσο περισσότερο αέρα μπορείς.
- Την επόμενη φορά που θα λιγουρευτείς ένα σάντουιτς ή θα θέλεις να κάνεις βούτες στη σαλάτα σου, βγάλε όσες φέτες χρειάζεσαι και είτε άφησέ τες να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή τοποθέτησέ τες σε μία σχάρα στο φούρνο για να ψηθούν. Η υφή του ψωμιού θα είναι κατά 95% το ίδιο καλή με όταν το αγόρασες και σαφώς πολύ καλύτερη από τη φρατζόλα της δεύτερης ημέρας. Το “κατεψυγμένο αυτό ψωμί” μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο και πεντανόστιμο για τουλάχιστον έξι μήνες. Τέλειο;
Το ψωμί παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι και νερό. Επιπλέον, το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά, αν και μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, μπαχαρικά, φρούτα (π.χ. μήλα), ζάχαρη, ελιά, λαχανικά (π.χ. μαρούλι), ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) ή σπόρους (π.χ. σπόροι παπαρούνας). Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου ( λευκό αλεύρι ) και νερό αναμειγμένο με μαγιά.
Ο παραγόμενος πολτός λέγεται ζύμη ή προζύμι. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο. Κατά την ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια, με αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και το ψωμί φουσκώνει. Αυτό απαιτεί 1 έως 5 ώρες. Ο ιδεώδης χρόνος για να γίνει άριστο ένα ζυμωτό “χωριάτικο” ψωμί είναι 4 ώρες. Αν αφεθεί λιγότερο είναι άνοστο και δύσπεπτο, ενώ αν αφεθεί περισσότερο φουσκώνει πολύ και ξινίζει
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας