Πολιτική

Συνάντηση Δένδια – Ντι Μάιο: Σήμερα η συζήτηση των δύο αξιωματούχων για το θέμα της ΑΟΖ

Συνάντηση Δένδια – Ντι Μάιο: Σήμερα η συζήτηση των δύο αξιωματούχων για το θέμα της ΑΟΖ
Συνάντηση Δένδια - Ντι Μάιο: Στο επίκεντρο της συζήτησης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ.μ, θα είναι το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μαίο στις 12 το μεσημέρι. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο το οποίο και θα συζητηθεί διεξοδικά. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Κομβική λοιπόν χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση των δύο αξιωματούχων.

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλειά της – O υπουργός Εξωτερικών τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι αναθεωρητισμοί και οι γκρίζες ζώνες θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία, ενώ υπογραμμίζει πως η ελληνική διπλωματία επανέρχεται στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε προηγούμενη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» τονίζει ότι  οι αναθεωρητισμοί και οι γκρίζες ζώνες θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία, ενώ υπογραμμίζει πως η ελληνική διπλωματία επανέρχεται στη Μεσόγειο με «αξιοσημείωτη ενεργητικότητα». Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας, τονίζει ότι η επέκταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα θα ενισχύσει περισσότερο την ασφάλεια και την προστασία τους, ενώ «στη θάλασσα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας καθημερινά λειτουργούν ως τείχος αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας».

«Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Ερείκουσα μέχρι και τη Γαύδο η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλειά της». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας είναι σταθερή επιδίωξη της χώρας μας, «εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας».

«Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αγνοήσει τη γεωγραφία και τους γείτονές της και να ασπαστεί φανταστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα», επισημαίνει και προσθέτει:

«Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό», όπως πράττει η Ελλάδα.

«Οι αναθεωρητισμοί και τα περί «γκρίζων ζωνών» θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ, θα μπορούσε π.χ. κάποιος να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ. όσον αφορά τις νήσους οι οποίες εμπεριέχονται. Και όμως, θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι υπάρχουν νησιά πέραν των 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία», τονίζει ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments