Διεθνή

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Λυπάμαι που η Αγιά Σοφιά εργαλειοποιείται»

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Λυπάμαι που η Αγιά Σοφιά εργαλειοποιείται»
Εκρέμ Ιμάμογλου: «Αδειάζει» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την Αγιά Σοφιά.

Στο θέμα των τελευταίων ημερών που θέλει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επιδιώκει την  μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αναφέρθηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κατά τη συμμετοχή του στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο συντονιστής της συζήτησης και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, ήταν εκείνος που ρώτησε τον δήμαρχο της Πόλης αν συμφωνεί να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία και ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως “λυπάμαι γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ όψιν την ιστορία και τη θρησκεία”.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι “και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις”.

Μάλιστα, ανέφερε με νόημα πως “κάποιες φορές, σε κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις”. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανάφερε ότι “και οι δύο πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγιά Σοφιά, τα οποία και πρέπει να τα προστατεύουμε”. Επίσης, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα, ενώ μίλησαν και για τη διπλωματία των πόλεων, που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές. «Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την Κωνσταντινούπολη και χαίρομαι που βλέπετε θετικά τη συνεργασία μας», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης απευθυνόμενος στον Εκρέμ Ιμάμογλου. «Και οι δύο θέλουμε να πάμε μπροστά τις πόλεις μας και είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σήμερα σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Αγία Σοφιά δεν αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα, καθώς συνιστά «εσωτερική υπόθεση» και «ζήτημα εσωτερικής κυριαρχίας». Ερωτηθείς για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρέπεμψε στην απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουλίου. «Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments