Βαρβιτσιώτης στη Rai: H συμφωνία της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας αποτελεί ιστορική συμφωνία
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ ελληνικής και ιταλικής πλευράς δήλωσε στο στο ιταλικό δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι Rai News ότι η «H Eλλάδα ανοίγει και πάλι τις πόρτες της και ότι οι Ιταλοί είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας». «Ήταν μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς επικυρώσαμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» ανέφερε ο κύριος Βαρβιτσιώτης για την χθεσινή συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. «Ήταν η κατάληξη μιας αρκετά μακράς διαδικασίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Αποτελεί, για όλη την περιοχή, ένα παράδειγμα πολιτικής συνεργασίας και ωριμότητας, αποδεικνύοντας και τους φιλικούς μας δεσμούς», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Τι ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τον τουρισμό
Αναφορικά με την τουριστική σεζόν στη χώρα μας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στους Ιταλούς τουρίστες. «Είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι από τις 15 Ιουνίου οι Ιταλοί τουρίστες μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα με ασφάλεια και σταδιακά και από τις αρχές Ιουλίου θα υπάρχει πλήρες άνοιγμα προς όλα τα νησιά και προς όλους τους προορισμούς”, δήλωσε ο κύριος Βαρβιτσιώτης. «Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό για όλους. Ο ιός COVID-19 είναι εδώ. Πρέπει να τηρήσουμε του κανόνες απόστασης και ασφάλειας. Στην Ελλάδα μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, καθώς πετύχαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία. Εντούτοις, η πανδημία δεν έχει τελειώσει για όλο τον κόσμο και για αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Τα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, αλλά και τις επόμενες κινήσεις, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Eιδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας– Ιταλίας. Έκανε επίσης γνωστό πως στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί με όλη την ελληνική τεχνική ομάδα στην Αίγυπτο. «Ήταν ο προγραμματισμός αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας στις τελευταίες ημέρες που προηγήθηκαν της Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας εκμυστηρεύτηκε πως την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα και πως κατέληξαν προχθές το βράδυ, γύρω στις 10:45, όποτε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «ότι επιτέλους τελειώσαμε». «Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία.
Από εκεί και πέρα, επισήμανε, υφίσταται πάντοτε και η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας επί τη βάση πλέον μιας κοινής αντίληψης με την Ιταλία. «Όμως είναι άλλο το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε και υπογράμμισε πως επιλύθηκαν και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία είχε η χώρα μας με τους Ιταλούς, προστατεύοντας απολύτως τα δικαιώματα των δικών μας αλιέων. «Στα 6 έως 12 μίλια αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί ψαρεύουν με όσα σκάφη θέλουν, ό,τι θέλουν» προσέθεσε και τόνισε πως αυτά τα δύο δεν θα είναι έτσι. «Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών, ανώτατο όριο 68 σκάφη και θα ψαρεύουν τέσσερις κατηγορίες ειδών. Η κατηγορία ειδών, τα μικροπελαγικά αλιεύματα, τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς βάσει της Συμφωνίας» αποσαφήνισε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας