Επίδομα 534 ευρώ εποχικά ξενοδοχεία: Αυτοί οι εργαζόμενοι το δικαιούνται για όλο το καλοκαίρι
Οι εργαζόμενοι στα εποχικά ξενοδοχεία μπορούν να λάβουν την ειδική αποζημίωση σκοπού των 534 ευρώ από το κράτος όλους τος καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Πρόκειται για υπαλλήλους σε εποχικά καταλύματα και ξενοδοχεία, οι οποίοι όμως δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με άλλον εργοδότη.
Σε περίπτωση, κατά την οποία η αναστολή σύμβασης εργασίας ανακαλείται οριστικά, η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής.
Υπενθυμίζεται, ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Στο μεταξύ, από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η πίστωση των χρημάτων για όσους εργαζόμενους παρέμειναν σε αναστολή εργασίας και τον Μάιο. Πρόκειται για 526.000 δικαιούχους, οι οποίοι μοιράστηκαν το ποσό των 208 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών, οι περίπου 216.000 έλαβαν το σύνολο των 534 ευρώ, καθώς έμειναν σε αναστολή εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», «εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 208.149.798 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους (αναστολές Μαΐου), το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 526.051».
Αυτοί είναι οι δικαιούχοι της αποζημίωσης:
- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές ολόκληρο τον Μάιο με κρατική εντολή
- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο, αλλά δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο
- Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που ήταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο
Επίσης, από χθες, Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκίνησε και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». «Με το μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η πολιτεία συμβάλλει στην αναπλήρωση της ενδεχόμενης απώλειας του εισοδήματος του εργαζομένου (60%), που, στην τελική ανάλυση, μετά από εισφορές και φόρους, η αναπλήρωση για τον εργαζόμενο είναι 83,5% έως 100%» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN τις προηγούμενες ημέρες. Σκοπός του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είναι η παροχή στήριξης, με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, στους εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δύνανται να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, που ορίζονται στην ΚΥΑ. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού. Η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, που εντάσσονται στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μηχανισμού. Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών, που εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους, που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας