Πολιτική

Μητσοτάκης – Νετανιάχου Ισραήλ: «Είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Μητσοτάκης – Νετανιάχου Ισραήλ: «Είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»
Μητσοτάκης - Νετανιάχου Ισραήλ: Στην τουρκική δραστηριότητα στην Μεσόγειο καθώς και στη διαφορετική τουριστική σεζόν λόγω κορωνοϊού, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από την Ιερουσαλήμ οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βενιαμίν Νετανιάχου. Τι τόνισαν για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed;

Ειδική μνεία στην τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουριστική σεζόν, καθώς και την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ έκαναν οι αντίστοιχοι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στα Μέσα μετά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ. «Νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Θέλω να ενθαρρύνω τους ανθρώπους της εβραϊκής διασποράς να επανέλθουν στην Ελλάδα» τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές ευκαιρίες». Ειδική αναφορά έκανε και στη δραστηριότητα των Τούρκων στην Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

«Μιλήσαμε για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Τουρκίας στη Λιβύη και για την άκυρη συμφωνία με την Τρίπολη» πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση αμοιβαίων και επωφελών συμφωνιών, όπως ακριβώς συνέβη με τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Όσον αφορά τον τουρισμό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «από 1η Ιουλίου θα υποδεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς μας. Και αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα μπορούμε να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες”. “Έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τη θερινή περίοδο μέχρι Οκτώβριο – Νοέμβριο και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος”, εξήγησε.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα. «Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ . Παράλληλα, είπε για τον αγωγό EastMed και για την Τουρκία: «Οι τουρκικές ενέργειες είναι απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου είπε πως «υπάρχει μια οικειότητα ανάμεσα στις δύο χώρες από τα αρχαία χρόνια. Οι δύο σύγχρονες δημοκρατίες βρίσκονται στις άκρες της Μεσογείου, οι δεσμοί μας αποκαταστάθηκαν, έχουμε κοινά συμφέροντα, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις». Μάλιστα, ευχαρίστησε την Ελλάδα που βοήθησε στην κατάσβεση πυρκαγιών της χώρας ενώ έστειλε και το μήνυμα: «Να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή».

Ακόμη, είπε πως συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την συμφωνία EastMed για τον αγωγό φυσικού αερίου που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. «Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες και τεχνικούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου. Τέλος, αναφέρθηκε στον τουρισμό, λέγοντας πως «πέρυσι είχαμε 1,2 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος. Είναι μια αντανάκλαση του σεβασμού που τρέφουμε προς την Ελλάδα. Θα θέλαμε να αυξήσουμε κι άλλο τον αριθμό αυτό, αλλά μας πρόλαβε ο κορωνοϊός. Θέτουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο για πλήρες άνοιγμα τουρισμού».

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Ακολουθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ:

Τρίτη 16 Ιουνίου

  • 13:00-15:00 Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών.
  • 15:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.
  • 16:30-17:15 Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές.
  • 17:20-18:15 Επίσκεψη στο Πατριαρχείο και μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως.
  • 18:45-19:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ.

Τετάρτη 17 Ιουνίου

  • 08:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι.
  • 09:15 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν.
  • 10:10 Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος και κατάθεση στεφάνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments