Κάθε πότε πρέπει να κλείνεις εντελώς το laptop σου και όχι μόνο το καπάκι
Είσαι πάνω από τo Laptop σου ώρες ατελείωτες και σερφάρεις δίχως σταματημό. Αυτά άλλωστε που διαβάζεις προκαλούν το ενδιαφέρον σου. Κάποια στιγμή μπορείς να σταματήσεις, να αφήσεις ανοιχτό το laptop και να επιστρέψεις για να γράψεις ή και για να ψάξεις και πάλι στο αχανές διαδίκτυο. Όταν φθάνει στο τέλος των εργασιών μας μια από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις που κάνουμε είναι να κλείνουμε το καπάκι του υπολογιστή χωρίς να ακολουθούμε τη διαδικασία της απενεργοποίησης. Αναστέλλουμε, δηλαδή, απλώς τη λειτουργία του χωρίς να το κλείνουμε εντελώς. Αυτή η κίνηση όμως δεν βοηθά και πολύ στην “μακροζωϊα” του υπολογιστή μας.
Οι ειδικοί στα θέματα τεχνολογίας συμβουλεύουν να απενεργοποιείς το laptop τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Κι αυτό γιατί όσο περισσότερο χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα εκτελούνται με αποτέλεσμα να φορτώνουν το παρασκήνιο και να επιβαρύνουν την ταχύτητα του υπολογιστή. Αν φροντίζεις να τον κλείνεις μια φορά την εβδομάδα θα διαπιστώσεις ότι θα σταματήσει πλέον να κολλάει τόσο συχνά μιας και θα κάνει μια… νέα αρχή.
Βέβαια το καλύτερο απ’ολα είναι να το κλείνεις κάθε φορά που ολοκληρώνεις τις εργασίες ή το σερφάρισμά σου και εννοούμε μόλις τελειώσει η ημέρα σου. Άλλωστε σε όλη την ιστορία της τεχνολογίας, η πιο εύκολη κίνηση ήταν το να κλείσουμε μια συσκευή. Για να σβήσουμε μια λάμπα, πατάμε ένα διακόπτη. Για να σβήσουμε ένα αυτοκίνητο, γυρνάμε το κλειδί. Πολλές συσκευές απλά τις βγάζουμε από την πρίζα. Σύμφωνα με το pcsteps.gr όταν ο υπολογιστής είναι ανοικτός, πραγματοποιεί εκατοντάδες διεργασίες, τις οποίες εμείς δεν βλέπουμε να συμβαίνουν. Μία από αυτές είναι να διαβάζει και να γράφει δεδομένα στον HDD ή SSD δίσκο μας.
Ο τερματισμός υπολογιστή πολύ απλουστευμένα περιλαμβάνει τις εξής διαδικασίες:
- Γίνεται έλεγχος για το αν έχουν κλείσει όλες οι εφαρμογές. Αν βρεθούν μη αποθηκευμένα αρχεία ή προγράμματα που αρνούνται να κλείσουν, τότε ειδοποιείται ο χρήστης.
- Τερματίζονται όλες οι υπηρεσίες που συμβαίνουν στο παρασκήνιο, καθώς και η πρόσβαση που υπάρχει στο μητρώο του συστήματος.
- Πραγματοποιείται αναμονή για το σήμα τερματισμού από εφαρμογές που είναι ανοιχτές ή λειτουργούν ακόμα.
- Αδειάζει η προσωρινή μνήμη (cache memory).
- Γράφονται τα αρχεία καταγραφής και τερματίζεται το Shell.
- Τέλος, στέλνεται το σήμα ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) που είναι υπεύθυνο για την απενεργοποίηση του PC, το οποίο θα αναλύσουμε παρακάτω.
Όλη αυτή η διαδικασία όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο, διαρκεί 20 με 30 δευτερόλεπτα. Αυτά τα δευτερόλεπτα είναι πολύ σημαντικά για την “υγεία” και τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή, ειδικά σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος και όχι όσον αφορά το hardware.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας