Αποκλειστικό: Αυτές τις δυο αποφάσεις υπέγραψε ο Προκόπης Παυλόπουλος την τελευταία μέρα της θητείας του
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά με το Σύνταγμα του 1924, μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε και με το οποίο ανακηρύχθηκε η αβασίλευτη δημοκρατία. Με το Σύνταγμα του 1927 καθιερώθηκε ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος περιοριζόταν στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Με το Σύνταγμα του 1975 ρυθμίστηκε εκ νέου ο ακριβής του ρόλος, αλλά οι αρμοδιότητές του περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986. Σήμερα ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περισσότερο συμβολικός και εθιμοτυπικός. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μην είναι παραγωγικός κατά τη θητεία του και να συμβάλλει με τις αποφάσεις του στην ιστορία της χώρας, όπως έκανε λίγο πριν φύγει από τη θέση αυτή ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτός από τις κατά καιρούς δηλώσεις του οι οποίες καταγράφηκαν από τους ιστορικούς, κατάφερε να διαδραματίσει ρόλο και σε ένα ζήτημα ιστορικής σημασίας το οποίο έγινε πριν από 199 χρόνια περίπου. Και αναφερόμαστε στην έναρξη της επανάστασης του 1821. Ουσιαστικά με δυο αποφάσεις που πήρε ο κ. Παυλόπουλος και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα Φύλλα της Κυβερνήσεως τις τελευταίες ημέρες της θητείας του, κατάφερε να αλλάξει την ιστορία και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην τεράστια αυτή αλλαγή.
Όπως όλοι γνωρίζουμε από το 1833 η Ελλάδα γιορτάζει την Εθνική επέτειο της επανάστασης κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου. Με δυο Προεδρικά Διατάγματα τα υπογράφηκαν από τον κ. Παυλόπουλο την ίδια ημέρα μαθαίνουμε πότε και που έγινε η έναρξη της επανάστασης. Συγκεκριμένα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αριθμόν 35 το οποίο υπέγραψε ο κ. Παυλόπουλος στις 12 Μαρτίου 2020, καθιέρωσε την 17η Μαρτίου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας και ως ημέρα αργίας για τον Δήμο Ανατολικής Μάνης του Νομού Λακωνίας και ο λόγος είναι γιατί από εκεί ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου του 1821 η έναρξη της επανάστασης κατά των Τούρκων.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αναφέρει “Καθιερώνουμε την 17η Μαρτίου, επέτειο της έναρξης του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων το έτος 1821, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για τον Δήμο Ανατολικής Μάνης Νομού Λακωνίας“. Στο άρθρο αναφέρει ότι “οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης Νομού Λακωνίας, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο τον Δήμο από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης”.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια ημέρα, στις 12 Μαρτίου του 2020 δηλαδή, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε και άλλο Προεδρικό Διάταγμα το υπ’αριθμόν 36 σύμφωνα με το οποίο η 17η Μαρτίου καθιερώνεται ως δημόσια γιορτή και ημέρα αργίας για τον Δήμο Δυτικής Μάνης του Νομού Μεσσηνίας για τον ίδιο λόγο! Και όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 “Καθιερώνουμε την 17η Μαρτίου, επέτειο της έναρξης του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων το έτος 1821, ως ημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για ον Δήμο Δυτικής Μάνης Νομού Μεσσηνίας”.
Και στο άρθρο 2 αναφέρεται: “Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται τον Δήμο Δυτικής Μάνης Νομού Μεσσηνίας, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο τον Δήμο από την η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και ων λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της μέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης”.
Με τις παραπάνω αποφάσεις ο κ. Παυλόπουλος έδωσε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα αφού οι ιστορικές πηγές δεν όριζαν με ακρίβεια πότε και που κηρύχθηκε η επανάσταση του 1821. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δυτική Μάνη που ανήκει στο νομό Μεσσηνίας είναι ο τόπος καταγωγής του Προκόπη Παυλόπουλου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας