Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Επίσκεψη στην Τρίπολη
Στην Τρίπολη βρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Θα σας πω ότι κατ’αρχάς είμαι Αρκάδα. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατάγεται από εδώ. Αγαπάμε την Τρίπολη. Ο πατέρας μας αναπαλαίωσε το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι. Τα παιδιά μας θεωρούν τον τόπο αυτό τόπο των προγόνων τους». Mε αυτά τα λόγια που είπε έξω από το Δημαρχείο της πόλης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συμπύκνωσε τα αισθήματά της για την Τρίπολη της Επανάστασης και την Τρίπολη του σήμερα. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής που πραγματοποίησε την επίσκεψη στην πόλη, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, αποτελείτο από την ίδια και τα Μέλη της Ολομέλειας, Καθηγητές Γιάννη Βούλγαρη και Δέσποινα Μουζάκη.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μετέβη αρχικά στην Περιφέρεια όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Νίκα και την Εντεταλμένη Σύμβουλο της Περιφέρειας για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση 1821 Μαργαρίτα Σπυριδάκου.
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων, ο Περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι το 2021 η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αφιερώσει το περίπτερό της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποκλειστικά στο 1821 και πρότεινε στην κυρία Αγγελοπούλου να τεθεί επικεφαλής της συγκεκριμένης κίνησης. «Η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από ηρωικούς τόπους, γεμάτη από μνημεία. Δεν υπάρχει πέτρα εδώ, δεν υπάρχει χωράφι, δεν υπάρχει βουνό, δεν υπάρχει ακτή που να μην έγινε αγώνας, που να μην έγινε πόλεμος, που να μην θυσιάστηκαν Έλληνες. Σας διαβεβαιώνω, κυρία Αγγελοπούλου, ότι και θα συνεργαστούμε μαζί σας με τον καλύτερο τρόπο και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την υπόθεση αυτή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας.
«Να μην ξεχάσουμε»
«Κύριε Περιφερειάρχη, κρατάω στο χέρι τη σφραγίδα που μου δωρίσατε, αντίγραφο της σφραγίδας της Πελοποννησιακής Γερουσίας του 1821», του πρώτου νομοθετικού σώματος του αγωνιζόμενου Έθνους, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεχάσουμε όλα αυτά που θυσίασαν οι πρόγονοί μας, γιατί αυτά έκαναν την Ελλάδα αυτή που είναι σήμερα». Από τη μεριά του, το Μέλος της Ολομέλειας Καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης ανέφερε ότι η Επιτροπή ήρθε στην Τρίπολη «με σεβασμό για την ιστορία της πόλης και το ρόλο που έπαιξε στο 1821» και την προσδοκία ότι οι πολίτες της θα πρωταγωνιστήσουν στους εορτασμούς του 2021. Ενώ άλλο Μέλος της Ολομέλειας Καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη αναφέρθηκε στον ιστορικό πλούτο της Πελοποννήσου, το λίκνο της Επανάστασης.
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής συμμετείχε μαζί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνο Βλάση σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες αιρετούς από όλο τον κόσμο. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν προτάσεις και δράσεις για τους εκτός Ελλάδας εορτασμούς.
«Ο Ελληνισμός είναι οικουμενικός. Υπάρχει μία Ελλάδα εντός γεωγραφικών ορίων και άλλη μία Ελλάδα εκτός. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι σε αυτήν την προσπάθεια» ανέφερε ο Υφυπουργός σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη. Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τόνισε ότι ζητήθηκε από τους Ελληνες αιρετούς του εξωτερικού να ενημερώσουν τα Κοινοβούλιά και τους Δήμους τους έτσι ώστε ο εορτασμός των 200 χρόνων να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο. Επίσης, τους κάλεσε να γνωστοποιήσουν στην Επιτροπή τις δράσεις που θα ετοιμάσουν, οι οποίες θα περιληφθούν σε ένα εθνικό ημερολόγιο εορτασμού, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε επίσης συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρίπολης Κωνσταντίνο Τζιούμη στο παλιό Δημαρχείο. Στη συνάντηση, εκτός από στελέχη της δημοτικής αρχής και εκπροσώπους των Δημοτικών Παρατάξεων, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας με το Κίνημα Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Παπαηλιού καθώς και ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος.
Στιγμή υπερηφάνειας το 2004
Στη συζήτηση που έγινε, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε ότι το 2004 ήταν μια στιγμή υπερηφάνειας, αλλά η επόμενη μέρα δεν ήταν και ζήτησε η δουλειά της Επιτροπής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και του κόσμου. Θύμισε δε την πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής στην Επιτροπή για διενέργεια συνεδρίου με θέμα τους εθνικούς διχασμούς. Ο κ. Παπαηλιού έκανε λόγο για σημαντική στιγμή για την Τρίπολη και επεσήμανε την ανάγκη οι δράσεις να μην κοιτούν μόνο στο παρελθόν αλλά να διανοίγουν μια προοπτική στο μέλλον. Έκανε δε πρόταση για διεξαγωγή συνεδρίου υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα τις κοινωνικές δυνάμεις όσων έλαβαν μέρος στην Επανάσταση, τα Συντάγματα και άλλες διαστάσεις του 1821. Από τη μεριά του, ο Μητροπολίτης Mαντινείας και Κυνουρίας τόνισε τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στην Επανάσταση του 1821.
Στη δική της τοποθέτηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «τη θρησκευτική ταυτότητα και τη μνήμη κανείς δεν θα μας την πάρει, κανείς δεν θα ξαναγράψει την ιστορία», ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία του γεγονότος ότι οι δράσεις που σχεδιάζονται έχουν ως στόχο να αφήσουν μια παρακαταθήκη και για μετά το 2021.
«Εμείς λέμε ότι θα τιμήσουμε σαφώς του προγόνους μας, θα τιμήσουμε την ιστορία μας αλλά την ιστορική μας κληρονομιά θα την χρησιμοποιήσουμε ως βατήρα για την Τρίπολη του μέλλοντος. Άρα είμαστε στο ίδιο πνεύμα με την Επιτροπή, όπως είμαστε και σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με την πολιτεία» ανέφερε ο Δήμαρχος Τρίπολης κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στις οι προτάσεις που έχει κάνει ο Δήμος Τρίπολης στην Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Τρίπολης απάντησε άμεσα και με ενεργό τρόπο στην πρόσκληση της Επιτροπής για συνδιαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων. Ήταν μάλιστα ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που κατέθεσε πρόταση, ενώ μέχρι σήμερα έχει καταθέσει 7 προτάσεις, οι οποίες επιδιώκουν να συνδυάσουν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και την καθοριστική συμβολή του τόπου στην Επανάσταση με το μέλλον και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Μεταξύ αυτών, η δημιουργία ενός διαδραστικού ψηφιακού μουσείου που θα βρίσκεται σε πολλά κεντρικά σημεία της πολης, η δημιουργία πάρκου αναρρίχησης με 60 διαδρομές, η παραγωγή πρωτότυπων πολιτιστικών έργων με θέμα το πνεύμα του αγώνα της ανεξαρτησίας και την ανάδειξη Αρκάδων πρωταγωνιστών τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η δημιουργία δικτύου μονοπατιών στο όρος Μαίναλος καθώς η δημιουργία online προγράμματος ανάπτυξης startups τεχνολογίας με έμφαση στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη διασύνδεση με επιτυχημένους Έλληνες της διασποράς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας