Οικονομία

Έκθεση για τουρισμό 2020: Σημαντικές οι απώλειες στον τουριστικό κλάδο που αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ

Έκθεση για τουρισμό 2020: Σημαντικές οι απώλειες στον τουριστικό κλάδο που αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ
Έκθεση για τουρισμό 2020: Σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young Ελλάδος, ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα χάσει τη φετινή χρονιά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χαμηλός τζίρος στον τουρισμό εκτιμάται πως θα έχει επιπτώσεις σε όλη την ελληνική οικονομία.

Σημαντικές είναι οι απώλειες που διαφαίνονται για τη φετινή χρόνια στον τομέα του τουρισμού. Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοιού είναι ανυπολόγιστες όπως είναι ευρέως γνωστό, κάτι που συμπεραίνεται και στην έκθεση της  Ernst & Young Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η έκθεση αποφαίνεται πως τα 8 από τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν οι εισπράξεις του 2019, θα μπουν φέτος στα ταμεία των επιχειρήσεων του τουρισμού. Συνεπώς οι απώλειες για τον τουρισμό το 2020 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα 4,46 δισεκατομμύρια ευρώ η εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Ο χαμηλός τζίρος στον τουρισμό εκτιμάται πως θα έχει επιπτώσεις σε όλη την ελληνική οικονομία

  • Ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%.
  • Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7% – 44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας.
  • Οι ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό φθάνουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.
  • Με βάση στοιχεία της εταιρείας STR, η οποία εξειδικεύεται σε μετρήσεις επί των δεδομένων του ξενοδοχειακού κλάδου παγκοσμίως, η μείωση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Revenue Per Available Room – RevPAR) τον Μάρτιο, έφτασε στην Ελλάδα το 69,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό μικρότερο από της Ιταλίας (92,8%), αλλά μεγαλύτερο από της Γαλλίας (67,7%), της Πορτογαλίας (66%) και της Τουρκίας (57,5%).
  • Για το πρώτο τρίμηνο συνολικά, η μείωση στην Αθήνα διαμορφώθηκε στο 32,5%, στη Θεσσαλονίκη στο 15,6% και για τα τουριστικά θέρετρα στο 40,9%.

Εκτιμάται δε, ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φθάσει τα 4,46 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας και τα 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Σύμφωνα με το flash.gr, όπως προκύπτει από την έκθεση η κάμψη στην τουριστική κίνηση οφείλεται, αφενός στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το κλείσιμο των συνόρων και, αφετέρου, στη μειωμένη ζήτηση. Η ραγδαία εξάπλωση του ιού σε αρκετές από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία), αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισπράξεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Τουρισμού, που επικαλείται η έκθεση της ΕΥ, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις οκτώ δισεκατομμύριο ευρώ, από τις εισπράξεις ύψους 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ του 2019. Η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια. Από την άλλη πλευρά, οι καλές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενδέχεται να της επιτρέψουν να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης φετινής αγοράς.

Το μελετητικό κομμάτι της έκθεσης εκτιμά ότι το 2020, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κλάδου θα συρρικνωθεί στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ (βασικό σενάριο), 12 δισεκατομμύρια ευρώ (απαισιόδοξο σενάριο) ή 16 δισεκατομμύρια ευρώ (αισιόδοξο σενάριο) αντίστοιχα, από τα 22 δισ. ευρώ του 2019. Και στα τρία σενάρια, η μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κυμαίνεται μεταξύ 41% και 53%, με το σενάριο βάσης να υπολογίζει τη συρρίκνωση στο 49%.

Η έκθεση καταλήγει σε μία σειρά προτάσεων της ΕΥ προς τις τουριστικές επιχειρήσεις, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την προσαρμογή τους στην μετά-COVID εποχή, μεταξύ των οποίων:

  • Προτεραιότητα στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας
  • Συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων και διατήρηση στενής επαφής με προμηθευτές, επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές
  • Έμφαση στη ρευστότητα
  • Δυναμική διοίκηση και διαχείριση, καθώς και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών για την εξέλιξη της κρίσης
  • Στρατηγικές επαφές για την προσέγγιση νέων αγορών και τη δημιουργία συμμαχιών με χώρες που παρουσιάζουν παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments