Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους [pics+vid]

Θεσσαλονίκη: Με αιτήματα για το ποδήλατο, το περιβάλλον και την ελεύθερη κατασκήνωση, η οποία απαγορεύεται αυστηρά λόγω της πανδημίας, δεκάδες ποδηλάτες πήραν μέρος.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (19 Ιουνίου) η 13η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία η οποία ξεκίνησε από το πάρκο της ΧΑΝΘ στο κέντρο της συμπρωτεύουσας και ολοκληρώθηκε στο ίδιο σημείο.

Tη Γυμνή Ποδηλατοδρομία διοργάνωσε η φυσιολατρική συλλογικότητα «Gymnosophy», όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ ΜΠΕ, με την υποστήριξη άλλων οργανώσεων και ενεργών πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους ποδηλάτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών να έρθουν όσο γυμνοί τολμούν.

Ποια ήταν τα κύρια αιτήματα όσων συμμετείχαν;

Με αιτήματα για το ποδήλατο, το περιβάλλον και την ελεύθερη κατασκήνωση, η οποία απαγορεύεται αυστηρά λόγω της πανδημίας, δεκάδες ποδηλάτες πήραν μέρος στη 13η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία. Παράλληλα, κάποιοι έγραψαν στο σώμα τους συνθήματα για το κίνημα «Black Lives Matter».

To μέλος της συλλογικότητας Gymnosophy, Κώστας Τερζόπουλος, δήλωσε ότι η ποδηλατοδρομία στέλνει μηνύματα κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και της καύσης απορριμμάτων. Εξάλλου, η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας, την Ελλάδα, πραγματοποιείται από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.

Δεκάδες ποδηλάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 

Στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Ποδηλατοδρομίας λοιπόν, δεκάδες ποδηλάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης σε μια γιορτή διεκδίκησης για το ποδήλατο, το περιβάλλον και το ελεύθερο σώμα. Με τις εμφανίσεις του κόσμου να ποικίλουν, το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει φιλική προς το ποδήλατο.

Η φιλοσοφία πίσω από το κίνημα

Ορισμένοι συμμετέχοντες επέλεξαν να γράψουν συνθήματα πάνω στο σώμα τους (bodypainting) αναφορικά με τις φυλετικές διακρίσεις, τον ρατσισμό, το περιβάλλον και το κλίμα, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και προστασίας της φύσης. Η φράση «Black lives matter» που απασχόλησε και θορύβησε όλο τον πλανήτη, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, δεν έλειψε από την ποδηλατοδρομία.

Ήταν ορατή σχεδόν σε κάθε σώμα ποδηλάτη μιας και η φιλοσοφία πίσω από το κίνημα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι «να δείξουμε συμβολικά πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στη ρύπανση και στη βία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο