Κόσμος

Χόρχε Σάντσεθ Βάκα θάνατος: Σοκαρισμένη η Λας Πάλμας από τον αιφνίδιο χαμό του 17χρονου ποδοσφαιριστή

Χόρχε Σάντσεθ Βάκα θάνατος: Σοκαρισμένη η Λας Πάλμας από τον αιφνίδιο χαμό του 17χρονου ποδοσφαιριστή
Χόρχε Σάντσεθ Βάκα θάνατος: Τραγωδία στην Ισπανία. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχασε τη ζωή του από πνιγμό ενώ έκανε καταδύσεις

Τραγωδία στην Ισπανία, αφού ο 17χρονος ποδοσφαιριστής της Λας Πάλμας έχασε τη ζωή του από πνιγμό ενώ έκανε καταδύσεις. Ο Χόρχε Σάντσεθ Βάκα αγωνίζονταν στην Λας Πάλμας από τις μικρές κατηγορίες. Το τελευταίο διάστημα προωθήθηκε στην ομάδα Νέων του συλλόγου.

Στο κανάλι Ορεγιάνα έκαναν κατάδυση.

Ο  νεαρός άσος σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ πνίγηκε στο κανάλι Ορεγιάνα, δίπλα στο Μπανταχόθ, με έναν 15χρονο που έκανε και εκείνος καταδύσεις μαζί του, να έχει την ίδια ακριβώς μοίρα. «Η Λας Πάλμας λυπάται βαθιά για το θάνατο του Χόρχε Σάντσεθ Βάκα που έπαιξε σε εμάς στα τμήματα υποδομής και προοριζόταν να έχει θέση στην ομάδα Νέων τη σεζόν 2020-21.

«Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους φίλους του», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Λας Πάλμας για τον τραγικό χαμό του.

Τα δύο παιδιά εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν απλά το θάνατο τους.

Τι είναι η αυτόνομη κατάδυση;

Ως αυτόνομη κατάδυση, ορίζεται η δυνατότητα κατάδυσης με αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Ο όρος χρησιμεύει για τη διάκριση της εν λόγω δραστηριότητας από τις λοιπές μορφές κατάδυσης. Συνηθέστερα, η αυτόνομη κατάδυση αποκαλείται SCUBA diving (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus). Ο αυτοδύτης -σε αντίθεση με τον δύτη που είναι εξαρτημένος από τον υδρομηχανικό “ομφάλιο λώρο” μέσω του οποίου αντλεί τον ατμοσφαιρικό αέρα ή μείγματα αερίων από σταθμό- φέρει συσκευή συμπιεσμένου αέρα, ιδιότητα στην οποία αποδίδεται η μεγαλύτερη αυτονομία στην υποβρύχια κίνηση αλλά και ο περιορισμός στον χρόνο παραμονής του. Διαφέρει από την ελεύθερη κατάδυση, στην οποία ο δύτης καταδύεται αυτόνομα, χωρίς όμως να φέρει καταδυτικό αναπνευστικό εξοπλισμό.

Η ιστορία της κατάδυσης

Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος στράφηκε στον υποβρύχιο κόσμο. Η ιδέα της πρώτης αναπνευστικής συσκευής υποβρυχίως -μια χύτρα ανεστραμμένη πάνω από την κεφαλή του δύτη, ώστε να συγκρατεί τον αέρα, ανήκει στον Αριστοτέλη. Ο Θουκυδίδης, επίσης, κάνει αναφορά για δύτες που πριόνιζαν τα υποβρύχια φράγματα προστασίας των Συρακουσίων, ενώ ο Αρριανός εξιστορεί πώς ο Αλέξανδρος έκανε χρήση δυτών στην πολιορκία της Τύρου.

Το όνειρο της παραμονής του ανθρώπου στο νερό παρέμεινε ζωντανό στο διάβα της ιστορίας. Φημισμένοι μηχανικοί του Μεσαίωνα όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, σχεδίασαν, κατασκεύασαν και έθεσαν σε εφαρμογή μηχανισμούς, που θα μπορούσαν να παρατείνουν την παραμονή του δύτη στο νερό, κυρίως για κατασκευαστικούς ή πολεμικούς λόγους.

Χρησιμοποιήθηκαν κώδωνες, ασκοί και πολυάριθμα άλλα υλικά με σχετική επιτυχία για τους σκοπούς που προορίζονταν. Η πρώτη κατασκευή αναπνευστικής συσκευής έρχεται από τον Ρότζερ Μπέικον το 1240. Έκτοτε ακολουθεί περίοδος ύφεσης για να φθάσουμε στον 17ο αιώνα και μετέπειτα στη βιομηχανική επανάσταση, οπότε και θεμελιώθηκε η πρακτική τεχνική της κατάδυσης με τη βοήθεια των ραγδαία αναπτυσσόμενων επιστημών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments