Πολιτική

ΥΠΕΞ Λιβύη: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου

ΥΠΕΞ Λιβύη: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου
ΥΠΕΞ Λιβύη: Την στήριξη της Ελλάδας έχει η Αίγυπτος για να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για πολιτική λύση στη Λιβύη.

«Η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίες, ενώ πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβάνει». Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Περιπλοκή της κατάστασης με φόντο το λιμάνι της Σύρτης

Σημειώνεται πως η Αίγυπτος, μετά την πρόταση για ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, προειδοποιεί τώρα πως ενδεχόμενη απόπειρα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη Λιβύη να επιτεθούν στη Σύρτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα πυροδοτήσει άμεσα αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Τι υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Σίσι

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υποστήριξε πως η Αίγυπτος θα μπορούσε να παρέμβει στη Λιβύη για να προστατεύσει τα δυτικά σύνορά της και να επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης προϋποθέσεων κατάπαυσης του πυρός. Είπε, επίσης, ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να παρέχει όπλα και εκπαίδευση σε μαχητές προκειμένου να «υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Ο Αλ Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Σύρτης ή της αεροπορικής βάσης Αλ-Τζούφρα από δυνάμεις πιστές στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, αποτελεί «κόκκινη γραμμή», σύμφωνα με την Washington Post. Τόνισε, δε, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων σε αεροπορική βάση κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη πως «η ετοιμότητα των αιγυπτιακών δυνάμεων να πολεμήσουν έγινε αναγκαιότητα».

Ο ρόλος της Τουρκίας

«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε αποστολή, εντός των συνόρων μας – ή εάν είναι απαραίτητο, εκτός αυτών» είπε σε πολλούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και στο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στη βάση, σύμφωνα με το Arab News.

Η κρίση στη Λιβύη και ο επεμβατικός ρόλος της Τουρκίας, που θέλει να κάνει τη χώρα προτεκτοράτο της με τη χειραγώγηση της κυβέρνησης Σάρατζ, έχει προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία της Αιγύπτου που βλέπει την τουρκική ανάμιξη στα σύνορά της ως απειλή ασφαλείας. Μάλιστα, το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο.

Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Των δηλώσεων Σίσι προηγήθηκε αίτημα της Αιγύπτου για έκτακτη υπουργική συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Χοσάμ Ζάκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει συνεχής συντονισμός με το Ομάν, που προεδρεύει της τρέχουσας συνόδου, για τον καθορισμό ημερομηνίας για τηλεδιάσκεψη που πιθανόν να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα. Το αίτημα του Καΐρου συγκέντρωσε την υποστήριξη από πολλά κράτη, δήλωσε ο κ. Ζάκι.

Η αναποτελεσματικότητα έφερε δυσαρέσκεια

Στο μεταξύ, μετά την αποτυχία του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, να καταλάβει την Τρίπολη έπειτα από στρατιωτική πολιορκία 14 μηνών, οι ξένοι υποστηρικτές του επανατοποθετούνται στο πεδίο της μάχης.

Ο Frederic Wehrey, συνεργάτης στο Ίδρυμα Carnegie για την παγκόσμια ειρήνη, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ξένοι υποστηρικτές του Χαφτάρ έχουν αναδιαμορφώσει τη στάση τους, καθώς υπάρχει απογοήτευση μαζί του στο πεδίο της μάχης.

«Το LNA κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την επίθεση του GNA στη Σύρτη και αυτό θα μπορούσε ίσως να δώσει μια μικρή ώθηση στον Χαφτάρ. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η αξιοπιστία προς το πρόσωπό του «κλονίστηκε» καθώς δεν κατάφερε να καταλάβει την Τρίπολη» σημείωσε.

Θα υπάρξει διαδοχή;

Ο Emadeddin Badi, ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου και αναλυτής της Λιβύης, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι σύμμαχοι του Χαφτάρ, όπως η Αίγυπτος και η Ρωσία, θα επικεντρωθούν τώρα στον προγραμματισμό διαδοχής του.

«Αυτό, φυσικά, θα συνδυαστεί με μια προσπάθεια εδραίωσης του ελέγχου του στην κεντρική και ανατολική Λιβύη για να αποφευχθούν σημαντικές εδαφικές απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις» υποστήριξε. «Εκτός από το Κάιρο και τη Μόσχα, το Αμπού Ντάμπι και το Παρίσι -που βγαίνουν ως ηττημένοι- θα επιδιώξουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική διαδικασία της Λιβύης που προχωρά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Anas el-Gomati, ιδρυτή και διευθυντή του Ινστιτούτου Sadeq, οι υποστηρικτές του Χαφτάρ ενδέχεται να έχουν σταματήσει να τον βοηθούν στρατιωτικά για να επιτεθεί στην Τρίπολη, ωστόσο εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Λιβύη και τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου ανατολικά της Σύρτης.

«Η επένδυσή τους ξεπερνά τον Χαφτάρ. Αν γίνει πολιτικά ενοχλητικός, νομίζω ότι θα τον ρίξουν» δήλωσε ο el-Gomati.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments