Πλημμύρα Μάνδρα: Ξεκινά ξανά η δίκη
Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουνίου, η δίκη για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας που τον Νοέμβριο του 2017 στοίχισε τη ζωή σε 24 πολίτες. Η διαδικασία είχε σταματήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Τα ποινικά δικαστήρια ξεκινούν εκ νέου να λειτουργούν από σήμερα μετά το λουκέτο που επιβλήθηκε στις 16 Μαρτίου. Πρώτη από τις δίκες που επανεκκινούν είναι και η συγκεκριμένη.
Ως πρώτος μάρτυρας έχει κληθεί ο καθηγητής γεωλογίας, κ. Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε προχωρήσει σε μία μελέτη για την καταγραφή των αιτίων και του τρόπου με τον οποίο μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ο κ. Λέκκας αναμένεται να καταθέσει για τις συνθήκες της ημέρας της τραγωδίας και να αναλύσει το πλημμυρικό φαινόμενο. Σημειώνεται, πως οι πρώτοι εννέα μάρτυρες που θα καλέσει το δικαστήριο, από τους συνολικά 135 που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο, είναι επιστήμονες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων είναι συγγενείς των θυμάτων αλλά και πολίτες που επέζησαν από τον ορμητικό χείμαρρο.
Ποιοι κατηγορούνται:
Στα 21 ανέρχονται τα άτομα από όλους τους αρμόδιους φορείς που κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πλημμύρα από αμέλεια. Μεταξύ αυτών των προσώπων βρίσκεται η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων. Στην πρότασή της η εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή «μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και «κατεπείγον εκτέλεσης των έργων».
Συγχρόνως, εντόπισε σωρεία κατασκευών σε ρέματα και σημεία πάνω στην πορεία του νερού που επέδρασαν καταλυτικά στο τραγικό αποτέλεσμα που είχε η έντονη νεροποντή μέσα στην πόλη της Μάνδρας. Η εισαγγελέας τόνιζε ότι, εφόσον κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα, η περιοχή όφειλε να έχει καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας για αντιπλημμυρική προστασία. Πριν τη διακοπή λόγω του ιού, η δίκη είχε αναλωθεί σε διαδικαστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αλλαγή αίθουσας σε μεγαλύτερη και πιο ευρύχωρη.
Το χρονικό της πλημμύρας:
Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση, μία πλημμύρα έπνιξε τη Δυτική Αττική και περισσότερο την Μάνδρα, την Νέα Πέραμο, την Μαγούλα και την Ελευσίνα, προκαλώντας τον θάνατο 25 ατόμων ενώ υπήρξαν και μεγάλες υλικές καταστροφές. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών. Στις ημέρες που ακολούθησαν υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις και αναζητούνταν οι υπαίτιοι των καταστροφών, ενώ υπήρξαν και βοήθειες προς τις πληγείσες περιοχές από τον χώρο του αθλητισμού έως και από τους πολίτες. Την ίδια μέρα της καταστροφής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ την επομένη μετέβη στην περιοχή.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος. Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, έχουν εντοπίσει 1.064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο η αυτοψία έχει δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας