ΕΕ Κίνα: Χωρίς αποτέλεσμα η σύνοδος κορυφής
Χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε χθες, 23 Ιουνίου η σύνοδος κορυφής ΕΕ και Κίνας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ζητούμενο της συνάντησης ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών και η διερεύνηση της δυνατότητας κοινού βηματισμού στις εμπορικές σχέσεις αλλά και στο ζήτημα του Χονγκ Κονγκ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασαν στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ «την έντονη ανησυχία τους» για την πρώην βρετανική αποικία, όπου το Πεκίνο σκοπεύει να εφαρμόσει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια.
Η απάντηση του Πεκίνου για το Χονγκ Κονγκ
«Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ είναι μια εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση σε αυτό το θέμα», αντέτεινε ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών Ουάνγκ Λουτόνγκ.
«Αβάσιμες οι κατηγορίες των Ευρωπαίων για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Ο Ουάνγκ επίσης χαρακτήρισε «αβάσιμες κατηγορίες» τις δηλώσεις των Βρυξελλών περί «επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κίνα. Σε ανακοίνωσή της η ΕΕ είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στις «αυθαίρετες κρατήσεις» του Σουηδού εκδότη Γκούι Μινχάι και δύο Καναδών, του Μάικλ Κόβρινγκ και του Μάικλ Σπάβορ, οι οποίοι συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη στον Καναδά της κόρης του ιδρυτή της Huawei και υψηλόβαθμου στελέχoυς της κινεζικής εταιρείας Μενγκ Ουάνγκζου.
Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται από την Κίνα. Τέλος επεσήμαναν την απογοήτευσή τους για την απουσία προόδου στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Χωρίς κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η συνάντηση
«Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε διάλογο με την Κίνα για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά υπάρχουν διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα», εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η Κίνα είναι ένας εμπορικός εταίρος, ένας οικονομικός ανταγωνιστής, ένας συστημικός αντίπαλος», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παραδέχθηκε ότι «Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η σχέση μας δεν είναι εύκολη».
Νέο στοίχημα η υπογραφή συμφωνίας
Ευρωπαίοι και Κινέζοι ελπίζουν να υπογράψουν πριν το τέλος του 2020 μια συμφωνία για τη προστασία των επενδύσεων, οι διαπραγματεύσεις για την οποία διαρκούν καιρό. «Έχουμε ανάγκη για περισσότερη φιλοδοξία από την πλευρά της Κίνας για να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία πριν το τέλος του έτους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.
«Αναμένουμε από τις κινεζικές αρχές δεσμεύσεις για τις κρατικές εταιρείες και τη διαφάνεια για την παροχή βοήθειας και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας», εξήγησε. «Διαφορετικά» πρόσθεσε, «είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε ένα άλλο χαρτί, αυτό της υπεράσπισης των συμφερόντων μας».
Οι ανησυχίες της Κίνας
Οι Κινέζοι από την πλευρά τους ανησυχούν από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ξένες επενδύσεις και τις αποστάσεις που διατηρεί η ΕΕ απέναντί τους. «Η Κίνα εργάζεται αποφασιστικά και δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα περιβάλλον διεθνούς εμπορίου επικεντρωμένο στην αγορά και βασισμένο στο δίκαιο για τις διεθνείς εταιρείες», δήλωσε ο Λι μιλώντας στην κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV. «Ελπίζουμε η ΕΕ να διατηρήσει ανοικτές τις εμπορικές της αγορές και τις επενδύσεις και να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις εξαγωγές προς την Κίνα», πρόσθεσε.
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η στάση της ΕΕ
Η Κίνα βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και το Πεκίνο αναζητεί συμμάχους. Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους πριν τη διεξαγωγή της συνόδου: «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να σας αναγκάσει να επιλέξετε» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είχε δηλώσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Όμως οι Ευρωπαίοι αρνούνται να εμπλακούν στη διαμάχη. «Η Ευρώπη δεν θα γίνει το πεδίο μάχης των ΗΠΑ και της Κίνας», είχε επισημάνει την Κυριακή ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν. Η Κίνα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν προκειμένου να προωθήσει κάποια σημαντικά πολιτικά ζητήματα και να περάσουν οι σινοευρωπαϊκές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, διαβεβαίωσε ο Σι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας