Νέα παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ο οποίος σε δηλώσεις τους κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια δήλωσε ότι «τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
«Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, να επαναλάβουμε την στήριξή μας για εκεχειρία στη Λιβύη που οδηγεί σε πολιτική λύση, καθώς και το μήνυμά μας προς όλους τις εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας, να σταματήσουν τις αποστολές όπλων και τζιχαντιστών που εντείνουν τη βία», επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης με ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνάντηση. «Επίσης επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά τη νομική μας αντίληψη ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως και η ηπειρωτική χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Πάι
Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων και τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απείλησε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα σημειώνοντας ότι «ας προσπαθήσει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να μας σταματήσει και θα πάρει την απάντησή του». Την ώρα που η επιθετική τακτική της Άγκυρας, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθίσταται επικίνδυνη, ο τούρκος ΥΠΕΞ, «κούνησε το δάχτυλο» στην Αθήνα», εγείροντας μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.
«Κανείς δε θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας»
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η DW στην παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλεί την Τουρκία «ταραχοποιό» στη Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου απαντά ως εξής: «Ας ρίξει το βλέμμα στο καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.
Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την ΕΕ εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε να συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» Ο Γερμανός δημοσιογράφος, με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο, τον ρώτησε, τι θα κάνει η χώρα του, εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει. «Ας προσπαθήσει» τονίζει. «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά ο Μενέντεζ
Λίγες ώρες μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σε μία ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Τουρκία τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ο αμερικανός γερουσιαστής καταγγέλλει μεταξύ άλλων τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζητά την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως αυτές προβλέπονται για την αγορά και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
Παρουσιάζοντας την εικόνα μιας χώρας που αποσυντονίζει τη περιφερειακή σταθερότητα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθυμίζει στον Μάικ Πομπέο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας στρέφεται εναντίον βασικών εταίρων της Ουάσιγκτον στη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι στρατιωτικές περιπέτειες της Άγκυρας σε εύφλεκτες περιοχές εγκυμονούν κινδύνους που αντιτάσσονται στα αμερικανικά συμφέροντα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει γίνει η τελευταία χώρα που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Όπως μάλιστα τονίζει, η γειτονική χώρα κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που πρόσφερε στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης για να αποσπάσει μια παράνομη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων. Ωστόσο, στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για μια παράνομη συμφωνία, η οποία αγνοεί όχι μόνο τους νόμιμους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τη βάση του διεθνούς δίκαιου.
Στον κατάλογο των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που περιγράφονται στην επιστολή, έρχονται να προστεθούν και οι πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στο Βόρειο Ιράκ, όπου η Τουρκία έχει εκφράσει την πρόθεσή να δημιουργήσει προσωρινές στρατιωτικές βάσεις με στόχο να χτυπήσει τους Κούρδους μαχητές που βρίσκονται κατά μήκος της παραμεθόριας γραμμής. «Τέτοιες πράξεις έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.