Έτσι μπορείς να ακυρώσεις την κλήση που σου έκοψε η τροχαία
Είναι να μη σου τύχει, να σε σταματήσει η Τροχαία και να σου βεβαιώσει κάποια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία συνοδεύεται και με χρηματικό πρόστιμο. Και το ύψος του ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η παράβαση. Φυσικά αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί είναι ότι ναι μεν μπορεί να φταίνε αλλά πολλές φορές στις περιπτώσεις που δεν συμφωνούν με την παράβαση έχουν κάποια δικαιώματα τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν με μια επίσκεψη στο τμήμα τροχαίας που υπάγονται οι αστυνομικοί της Τροχαίας που βεβαίωσαν την παράβαση.
Σύμφωνα με αυτά τα δικαιώματα ο οδηγός μπορεί να ακυρώσει ακόμη και την κλήση που του βεβαίωσε η Τροχαία, παρόλο που κάποιοι αστυνομικοί της υπηρεσίας “ερμηνεύουν” τον νόμο κατά το δοκούν και μπορούν να παραπλανήσουν τους πολίτες-οδηγούς. Όπως αναφέρει το newsauto.gr από την στιγμή που ο αστυνομικός της Τροχαίας βεβαιώσει το πρόστιμο της παράβασης, ο οδηγός υπογράφει πάντα την κλήση ακόμη και αν δεν συμφωνεί με την παράβαση.
Βέβαια μπορεί ο τροχονόμος να σας «παραπλανήσει» καθώς στο κάτω μέρος της κλήσης που θα σας αποδώσει αναγράφει χαρακτηριστικά πως: «Βεβαιώνεται ότι ο παραβάτης αρνήθηκε να υπογράψει αντίτυπο της παρούσας που προορίζεται για τον ίδιο, γι’ αυτό του ανακοίνωσα προφορικά, τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και τον τρόπο καταβολής του προστίμου».
Η μεγάλη «παγίδα» που κρύβει η συγκεκριμένη αναφορά που αναγράφεται στην κλήση κρύβεται στο γεγονός πως αν ο οδηγός παραβάτης δεν υπογράψει την κλήση τότε ο τροχονόμος μπορεί να επικαλεστεί ό,τι θέλει, ακόμη και ότι “απειλήθηκε”. Ο τροχονόμος μπορεί να επικαλεστεί ότι θέλει και βέβαια αυτό μπορεί να το αποτυπώσει και γραπτώς στο βιβλίο συμβάντων της Τροχαίας. Τότε ακόμη και ένσταση να γίνει για να ακυρωθεί η κλήση αν ο τροχονόμος ισχυριστεί ότι “απειλήθηκε” τότε ούτε ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν μπορεί να βοηθήσει.
Για το λόγο αυτό οι παραβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν δικαίωμα εντός τριών ημερών από την ημέρα επίδοσης της κλήσης να πάνε στο τμήμα Τροχαίας που υπάγεται ο τροχονόμος που τους βεβαίωσε την παράβαση και να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους. Εκείνος που θα αποφασίσει για το εάν η αντιρρήσεις του οδηγού είναι βάσιμες ή όχι είναι ο διοικητής της Τροχαίας.
Αν στην περίπτωση οι αντιρρήσεις του οδηγού είναι βάσιμες ο διοικητής έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το πρόστιμο και να επιστρέψει πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή ακόμη και το δίπλωμα στον οδηγό. Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει πέραν του χρηματικού προστίμου και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος οι περισσότεροι διοικητές βρίσκουν την χρυσή τομή δίδοντας νωρίτερα πίσω τα παραπάνω στοιχεία στους παραβάτες οδηγούς που πληρώνουν άμεσα το πρόστιμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας