Κόσμος

Διπολική διαταραχή: Η ψυχική νόσος από την όποια έπασχε ο Έλληνας ομογενής που εκτέλεσαν οι αστυνομικοί

Διπολική διαταραχή: Η ψυχική νόσος από την όποια έπασχε ο Έλληνας ομογενής που εκτέλεσαν οι αστυνομικοί
Διπολική διαταραχή: Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του Γιώργου Ζαπάντη, τον είδαν ντυμένο μονομάχο, φορώντας κράνος και κρατώντας ένα σπαθί σαμουράι.

Ο Γιώργος Ζαπάντης, ο οποίος έπεσε νεκρός εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκε από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, αναφέρεται πως έπασχε από μια ψυχική νόσο, τη διπολική διαταραχή.

Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του, τον είδαν ντυμένο μονομάχο, φορώντας κράνος και κρατώντας ένα σπαθί σαμουράι, ενώ όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Daily News», έπασχε από διπολική διαταραχή. Οι γείτονές του όμως, τον περιγράφουν ως έναν καλό άνθρωπο που νοιαζόταν για τους γύρω του.

Γίνονται δωρεές για να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του

Αναφέρεται πως φρόντιζε την αδερφή του που έπασχε από σύνδρομο Down, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμα ότι ο Γιώργος Ζαπάντης δεν απειλούσε κανέναν με το σπαθί. Για αυτό, πολλοί είναι οι γείτονες που δεν καταλαβαίνουν τον λόγο για τον οποίο κλήθηκε η αστυνομία.

Από την άλλη, η Μαρίνα Ζαπάντη που είναι συγγενής του άτυχου άνδρα, έχει ανοίξει λογαριασμό σε ιστοσελίδα που γίνονται δωρεές για να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του, τα οποία η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει. Το ποσό που έχει οριστεί είναι 50.000 δολάρια και έχουν συγκεντρωθεί ήδη 40.000 δολάρια.

Επίσης, η ιστοσελίδα δέχεται ακόμη προσφορές και πολλοί σπεύδουν να βοηθήσουν την οικογένεια του 29χρονου και συγκεκριμένα, τη μητέρα και την αδερφή του, η οποία είναι παιδί με σύνδρομο Down. «Έσπασαν την πόρτα. Τον τράβηξαν έξω. Βγήκε έξω το παιδί μου, τον είχαν κολλημένο στον τοίχο. Είχε τα χέρια του πίσω, όπως του είπαν. Ό,τι του έλεγαν, έκανε. Μέχρι που βγήκε έξω, ήταν ζωντανός. Δεν είχε γίνει τίποτα», εξομολογείται η μητέρα του Αθανασία Ζαπάντη, στον ΑΝΤ1.

Η μητέρα του κατηγορεί την αστυνομία ότι συμπεριφέρθηκε πολύ βίαια

Όπως περιέγραψε για τα όσα έζησε ο γιος της, «έξω άρχισαν και του έκαναν τον ηλεκτρισμό με το taser στην πλάτη. Μία γυναίκα από πάνω φώναζε να μην του το κάνουν  άλλο και αυτοί συνέχιζαν». Παράλληλα, μίλησε για τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της σύλληψης, καθώς οι αστυνομικοί φέρθηκαν βίαια.

«Ένας από τους αστυνόμους, δεν ξέρω ποιος, είπε ”κάνε το πάλι”. Το παιδί μου φώναζε ”δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω” και ο αστυνομικός του φώναζε ”όλοι σας κάνετε τα ίδια”. Δεν τον πίστευαν καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν είδε την αστυνομία, κάλεσε τη μητέρα του

«Δεν μπορώ να το ανεχτώ το τι τράβηξε το παιδί μου. Αυτή την ώρα, να μην μπορώ να είμαι δίπλα του», φανέρωσε η μητέρα του Έλληνα ομογενή στο τοπικό κανάλι της Νέας Υόρκης «Pix11», ενώ αποκάλυψε ότι ο γιος της την πήρε τηλέφωνο όταν αντιλήφθηκε πως η αστυνομία βρισκόταν έξω από την πόρτα του.

«Μου είπε ”μαμά, πρέπει να έρθεις σπίτι τώρα. Βλέπω πολλούς αστυνομικούς να είναι έξω”. Του είπα πως ήμουν στη δουλειά και δεν μπορούσα», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι οι αστυνομικοί έσπασαν το πλέξιγκλας της πόρτας και μπήκαν με τη βία.

Τι είναι η διπολική διαταραχή; 

Η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως διπολική συναισθηματική διαταραχή, μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή απλώς μανιοκατάθλιψη), είναι μια ψυχική νόσος. Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης γνωστά ως μανία εναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητα του.

Σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν διπολική διαταραχή, ενώ είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία. Η αιτία που προκαλεί τη διαταραχή δεν είναι ξεκάθαρη αλλά οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρούνται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής. Η θεραπεία περιλαμβάνει σταθεροποιητές διάθεσης όπως το λίθιο, αντιεπιληπτικά φάρμακα καθώς και ψυχοθεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η μανία είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής και μπορεί να συμβεί με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Σε ηπιότερα επεισόδια μανίας, γνωστά ως υπομανία, τα άτομα εμφανίζονται ενεργητικά, ευερέθιστα, και μπορεί να είναι πολύ παραγωγικά. Όταν η μανία γίνεται πιο σοβαρή, τα άτομα αρχίζουν να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα και παρορμητικά.

Παίρνουν συχνά λανθασμένες αποφάσεις και έχουν μη ρεαλιστικές ιδέες για το μέλλον, ενώ η ανάγκη για ύπνο μειώνεται σημαντικά. Σε πολύ σοβαρά επεισόδια μανίας, τα άτομα μπορεί να βιώσουν πολύ διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις για τον κόσμο και την πραγματικότητα, αυτό είναι γνωστό και ως ψύχωση.

Τα άτομα που βιώνουν μανιακά επεισόδια, επίσης, συχνά βιώνουν και καταθλιπτικά επεισόδια. Κάποιοι βιώνουν μια κατάσταση στην οποία παρουσιάζονται ταυτόχρονα χαρακτηριστικά μανίας και κατάθλιψης, αυτά ονομάζονται μικτά επεισόδια και είναι τα πιο ευμετάβλητα στο πλαίσιο της διαταραχής. Τα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια διαρκούν από λίγες ημέρες έως μερικούς μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments