Κόσμος

ΕΕ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για άνοιγμα συνόρων – Σε ποιες χώρες επιτρέπεται η είσοδος από 1η Ιουλίου

ΕΕ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για άνοιγμα συνόρων – Σε ποιες χώρες επιτρέπεται η είσοδος από 1η Ιουλίου
ΕΕ: Από 1η Ιουλίου «ξεμπλοκάρει» ο τουρισμός για τις ευρωπαϊκές χώρες μετά τη συμφωνία για άνοιγμα συνόρων από «ασφαλείς» όμως, χώρες.

Δεν ξεπερνούν τις είκοσι οι χώρες που βρίσκονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνοιγμα των συνόρων με σκοπό να δοθεί «ανάσα» στην οικονομία μέσω του τουρισμού.

Ποιες χώρες είναι στη «λευκή» λίστα; 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναμένεται να είναι οι χώρες εκτός ΕΕ, για τις οποίες τα ευρωπαϊκά σύνορα θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, παρά την πολύωρη σύσκεψη, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη λίστα των κρατών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μεταξύ των χωρών από τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε., είναι η Αυστραλία, ο Λίβανος, η Αλγερία και η Ρουάντα, ενώ οι ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.

Όπως δημοσιεύεται στο ethnos, στη λίστα των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων συμπεριλαμβάνονται η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και βορειοαφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Αντιθέτως, εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).

Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα πάρουν το… πράσινο φως, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι χώρες πλέον θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι, θα προχωρήσει η γραπτή διαδικασία, για επίσημη υιοθέτηση της απόφασης.

Ορισμένα κράτη – μέλη πίεζαν να συμπεριληφθούν χώρες με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε μία ελαφρώς χαοτική κατάληξη της εξάωρης συνεδρίασης που έγινε στις 26 Ιουνίου, συμφωνήθηκε ότι η κροατική προεδρία θα έθετε τη λίστα προς τελική έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email, ώστε να λάβει νομική υπόσταση μέσω γραπτής διαδικασίας τη Δευτέρα. Το κρίσιμο κριτήριο για τη συμπερίληψη στη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των υπό εξέταση χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (16 κρούσματα/100.000 πληθυσμού στις πρώτες 15 μέρες του Ιουνίου).

Αξίζει να τονισθεί πως ορισμένα κράτη – μέλη πίεζαν να συμπεριληφθούν χώρες με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, έστω σε δεύτερο χρόνο. Χαρακτηριστική ήταν η επιμονή – ατελέσφορη, όμως, όπως αποδείχθηκε – της Πορτογαλίας να αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων της για συμπερίληψη της Βραζιλίας σε δεύτερη φάση στη λίστα, με τη λατινοαμερικανική χώρα, με περιορισμένο αριθμό τεστ να καταγράφει πάνω από 40.000 ημερήσια κρούσματα τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments