Διεθνή

Κορωνοϊός νέα κρούσματα: Σε ποιες χώρες αναζωπυρώνεται η πανδημία

Κορωνοϊός νέα κρούσματα: Τόσο ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο όσο και ο Δρ. Άντονι Φάουτσι προειδοποιούν για το σοβαρό πρόβλημα με την πανδημία.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επέκρινε Πολιτείες που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι αυτές οι Πολιτείες έκαναν λάθος.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Κουόμο σχολίασε ότι οι Πολιτείες που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες συστάσεις του Λευκού Οίκου τώρα καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αύξηση – ρεκόρ των μολύνσεων σε αυτές τις πολιτείες 

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα», ανέφερε ο κυβερνήτης. «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα». Από την άλλη, νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ διέταξε το κλείσιμο όλων των μπαρ και περιόρισε τη λειτουργία των εστιατορίων, σε μια αντιστροφή πορείας μετά την έξαρση κρουσμάτων στην μεγάλη αμερικανική νότια Πολιτεία.

Το άλμα κρουσμάτων και νοσηλειών στο Τέξας είναι κομμάτι μιας πανεθνικής αναζωπύρωσης του ιού σε Πολιτείες που γλίτωσαν τη μανία της αρχικής επιδημίας ή προχώρησαν νωρίς στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Μια αύξηση ρεκόρ μολύνσεων καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα και το Ουαϊόμινγκ.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι προειδοποιεί

Η ταχεία αύξηση του ρυθμού των μολύνσεων του νέου κορωνοϊού στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ αποτελεί «σοβαρό πρόβλημα», όπως προειδοποίησε ο Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές», επεσήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της ομάδας διαχείρισης της κρίσης για τον νέο κορωνοϊό του Λευκού Οίκου.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Μάικ Πενς επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς για την υφιστάμενη κατάσταση. Ο Αμερικανός επιστήμονας απηύθυνε έκκληση ιδίως στους νέους σχετικά με την ατομική ευθύνη τους, υπογραμμίζοντας πως ζουν σε μια «διασυνδεδεμένη» κοινωνία: «Εάν μολυνθείτε, θα μολύνετε κάποιον άλλο, που θα μολύνει με τη σειρά του κάποιον άλλο».

Τουλάχιστον 9,6 εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 490.771 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών. Περισσότεροι από 9.684.490 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 4.806.500 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι οι ΗΠΑ (2.494), η Βραζιλία (1.141), κατά Μεξικό (736). Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, με 124.732 θανάτους σε 2.444.483 κρούσματα. Τουλάχιστον 663.652 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 54.971 νεκρούς (1.228.114 κρούσματα), το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.414 νεκρούς (309.360 κρούσματα), η Ιταλία με 34.708 νεκρούς (239.961 κρούσματα), και η Γαλλία με 29.778 νεκρούς (199.343 κρούσματα). Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (64), η Ισπανία (61), η Ιταλία (57) και η Σουηδία (52).

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει επισήμως συνολικά 83.462 κρούσματα (13 νέα), από τα οποία 4.634 θάνατοι (κανένας επιπλέον). Παράλληλα, 78.439 ασθενείς θεραπεύτηκαν. Τονίζεται πως ο απολογισμός αυτός συντάχθηκε από δεδομένα που συνέλλεξαν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές και πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο